Nieuws/Buitenland
593239780
Buitenland

Dodental loopt verder op

Duitse politie grijpt in bij plunderingen na overstromingen

De rivier de Aht in Schuld, Duitsland.

De rivier de Aht in Schuld, Duitsland.

SCHULD - In het Duitse Stolberg (Noordrijn-Westfalen) wordt de watersnood aangegrepen om te plunderen. Er hebben zich bij de politie meerdere getuigen gemeld die mensen zagen in overstroomde winkels, bericht nieuwsmagazine Focus. Agenten arresteerden een verdachte in een juwelierszaak. Intussen loopt het dodental door de overstromingen verder op.

De rivier de Aht in Schuld, Duitsland.

De rivier de Aht in Schuld, Duitsland.

Bij onder meer een supermarkt en drogisterij sloegen mensen op de vlucht toen agenten naderden. De politie kan niet zeggen of ze ook iets hebben gestolen. De politie heeft inmiddels een honderdtal manschappen naar de gemeente gestuurd om verlaten woonhuizen en bedrijven te beschermen tegen plunderaars.

Zeker 33 mensen zijn om het leven gekomen door het noodweer in het westen van Duitsland. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Vooral het gebied Ahrweiler in Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Daar zijn zeker zes woningen verwoest in de plaats Schuld en overleden volgens de krant Bild zeker 18 mensen.

De autoriteiten in Rijnland-Palts zeggen dat nog 50 tot 70 mensen worden vermist in het rampgebied. Premier Malu Dreyer van de deelstaat zei in het regionale parlement dat de omvang van de ramp ongekend is. „Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”, zei de premier. „Er zijn doden, er zijn vermisten en er zijn nog veel mensen in gevaar.” In het aangrenzende Noordrijn-Westfalen bezocht regiopremier Armin Laschet de plaats Altena, waar een 46-jarige brandweerman om het leven kwam tijdens een reddingsoperatie.

De zware regenval zorgde ook voor overstromingen in steden als Keulen en Hagen. In Leverkusen moest een ziekenhuis worden geëvacueerd en in de plaats Wuppertal liepen kelders onder water. Netbeheerder Westnetz meldde dat in het westen van het land zo’n 200.000 huishoudens zonder stroom zitten.

Niet alleen in Ahrweiler vielen veel slachtoffers. Het district Euskirchen maakte melding van acht doden. Ook zijn mensen om het leven gekomen in ondergelopen kelders en overleden zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties.

De hulpdiensten worden ondersteund door honderden militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die waren geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde vanuit de Verenigde Staten „geschokt” op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de „onvermoeibare” hulpdiensten voor hun inzet.

Rivier de Ahr in Schuld, Duitsland.

Rivier de Ahr in Schuld, Duitsland.

Man (46) meegesleurd

Het noodweer kostte eerder ook al het leven aan zeker twee brandweerlieden, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Zij waren bezig met reddingswerkzaamheden. Het gaat onder meer om een 46-jarige man die woensdagmiddag in Altena (Noordrijn-Westfalen) is meegesleurd door het water. Enkele uren later overleed ook een 52-jarige medewerker van de brandweer.

Overstroming in Erdorf donderdag.

Overstroming in Erdorf donderdag.

Bad Muenstereifel in Noordrijn-Westfalen.

Bad Muenstereifel in Noordrijn-Westfalen.

Honderdduizenden huishoudens in westen Duitsland zonder stroom

Zeker 200.000 huishoudens in het westen van Duitsland zitten door het noodweer zonder stroom. Netbeheerder Westnetz zegt dat reparatieteams sommige stroomstations niet kunnen bereiken omdat wegen onbegaanbaar zijn. Een aantal onbereikbare installaties wordt met drones in de gaten gehouden.

De getroffen huishoudens bevinden zich volgens Duitse media in deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Daar heeft de zware regenval voor veel overlast gezorgd en aan meerdere mensen het leven gekost. „We hebben alle beschikbare mensen ingezet om de situatie op te lossen”, zei een woordvoerster van Westnetz, de grootste netbeheerder van Duitsland.

Duitse militairen ondersteunen hulpdiensten

De Duitse strijdkrachten hebben na het zware noodweer in het westen van Duitsland honderden manschappen ingezet om de hulpdiensten te ondersteunen. Er worden ook helikopters en gepantserde transportvoertuigen van het type Fuchs ingezet, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Berlijn.

In het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen kwamen donderdagochtend zo’n 200 militairen in actie. In deelstaat Rijnland-Palts ging het om 70 manschappen. Die beschikken over grote voertuigen waarmee ze gemeenten kunnen bereiken die door hoogwater zijn afgesneden van de buitenwereld.

Noodplan Luxemburg

De Luxemburgse regering heeft een noodplan afgekondigd wegens de zware regenval in de Benelux. Alle beschikbare hulpdiensten in het land zijn uitgerukt en helpen bij het redden van mensen in gevaar en het beschermen van belangrijke infrastructuur. Niet iedereen die om hulp vraagt, kan hulp krijgen.

De rivier Alzette, die door hoofdstad Luxemburg stroomt, is volgens lokale media buiten zijn oevers getreden. Autoriteiten vrezen dat het waterpeil van de Moezel verder blijft stijgen tot en met het weekend. Deze rivier dreigt bij de plaats Stadtbredimus ook te overstromen.

Op allerlei plaatsen in het land hebben mensen hun woningen moeten verlaten en zijn wegen geblokkeerd. Voor meerdere gemeenten, zoals Mersch en Diekirch, is code rood afgegeven. Inwoners is verzocht hun voertuigen weg te halen uit gebieden die nog dreigen te overstromen.