Nieuws/Binnenland
59324
Binnenland

Nederlanders moeten in krokusvakantie oppassen voor lawines

Sneeuw blijft trekken

Vier mensen overleden door een lawine in Tignes.

Vier mensen overleden door een lawine in Tignes.

Den Haag - De 400.000 Nederlanders die komend weekend op skivakantie vertrekken, moeten alert zijn op het ontstaan van mogelijke lawines.

Vier mensen overleden door een lawine in Tignes.

Vier mensen overleden door een lawine in Tignes.

Het lawinegevaar groeit namelijk bij weinig sneeuw, vertelt woordvoerder Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging. „Doordat er tijdens kerst weinig sneeuw viel en het daarna twee keer dooide, is de basislaag slecht. De ondergrond gaat dus makkelijker schuiven”, aldus Romani.

De plaatselijke autoriteiten in Tignes, waar het gisteren misging, hadden gewaarschuwd voor lawines. Niveau drie op een schaal van vijf. „Dat betekent een duidelijk risico. Dan moet je heel voorzichtig zijn”, zegt de directeur van een Franse wintersportorganisatie.

Aanstaande vrijdag is er een uittocht van wintersporters uit Nederland omdat dan de krokusvakantie begint. Een derde van de 1,2 miljoen Nederlanders die dan op vakantie gaan, kiest voor wintersport. Dat blijkt uit cijfers van ANWB en NBTC. „Dat betekent dat 400.000 van de totaal één miljoen Nederlandse sneeuwtoeristen dit seizoen in de voorjaarsvakantie de ski’s onderbinden. Nadeel is wel dat het dan druk en duur is en dat de kans op files en piste-ongelukken toeneemt”, aldus de ANWB.

De Alpen zijn het populairst, Oostenrijk en Frankrijk voorop. Finland is volgens ANVR-reisbureaus in opkomst als alternatieve sneeuwvakantie. „Niet zozeer voor het skiën, maar veel meer voor het winterlandschap, langlaufen, het noorderlicht en avontuurlijke tochten met hondenslee en sneeuwscooter”, aldus de TUI-woordvoerster.

Voor de zonaanbidders zijn de Canarische Eilanden volgens haar het meest in trek, gevolgd door de Antillen en Kaapverdische Eilanden. „Ook Gambia is terug als vakantieland.” De ooit zo populaire Rode Zee blijft nu volgens ANVR-boekingen fors in de min, „omdat mensen erg zijn gefocust op veiligheidsgevoel”.

Zo’n 40 procent van de Nederlanders die op vakantie gaan, blijft in eigen land. Bungalowparken zeggen niets te klagen te hebben, maar ook dagjestochten naar (binnen)attracties, theaters en musea doen het volgens de ANWB goed.

Opvallend is dat de VS weinig last lijken te hebben van het ’Trump-effect’ en de duurdere dollar, aldus reisorganisaties. Volgens TicketSpy vechten vliegmaatschappijen een prijsoorlog uit naar Amerika, met tickets vanaf 380 euro naar New York.

Als het voorjaar volgende week doorzet met zon en lenteweer, zullen volgens het NBTC ook wandelaars en fietsers in Nederland volop aan hun trekken komen. „Datzelfde geldt trouwens als er sneeuw valt en de sleetjes uit de schuur worden gehaald. Net zo leuk.”