Nieuws/Binnenland
59532
Binnenland

Oranjekoorts in het museum

Johan Cruijff tijdens het WK in 1974.

Johan Cruijff tijdens het WK in 1974.

ARNHEM - Hoewel het nationale voetbalelftal nog volop strijdt om deelname aan het wereldkampioenschap in Rusland volgend jaar, komt het verschijnsel oranjekoorts al in een museum. Vanaf 24 maart presenteert het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ’Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt’.

Johan Cruijff tijdens het WK in 1974.

Johan Cruijff tijdens het WK in 1974.

De tentoonstelling gaat over de hoogtepunten in de Nederlandse voetbalgeschiedenis vanaf 1974, het jaar waarin Nederland de WK-finale van Duitsland verloor, en de daarmee gepaard gaande oranjegekte.

„Film- en geluidsfragmenten, heel veel foto’s en natuurlijk originele voetbalrelikwieën nemen de bezoeker mee langs een roemrucht Nederlands voetbalverleden”, belooft het museum .„De bezoeker kan zelf een droomteam samenstellen en er is een eregalerij met alle voetballers die tot op heden in het Nederlands elftal speelden.”

Johan Cruijff wordt er gememomeerd met een speciaal aan hem gewijde zaal, waar niet alleen aandacht is voor zijn fenomenale sportprestaties, maar ook voor zijn befaamde, fraai geformuleerde wijsheden.