Nieuws

Tv-zoektocht naar een nieuwe Vlaams-Nederlandse jongensband

’Betere prijs dan bij Voice’

Door Patricia Cortie

Jim Bakkum (l.) en Niels Destadsbader doen de show The Band samen met hun collega Laura Tesoro. 
Destadsbader: „Jim is
 onwaarschijnlijk groot.”

Jim Bakkum (l.) en Niels Destadsbader doen de show The Band samen met hun collega Laura Tesoro. Destadsbader: „Jim is onwaarschijnlijk groot.”

VTM/FOX

Na K3 zoekt K3 wordt in The Band op zoek gegaan naar een nieuwe Nederlands-Vlaamse jongensgroep. Daarvoor heeft presentator Niels Destadsbader Gerard Joling ’verruild’ voor Jim Bakkum. „Jim is heel lief. Ik denk dat Belgische vrouwen voor hem in katzwijm vallen.”

Jim Bakkum (l.) en Niels Destadsbader doen de show The Band samen met hun collega Laura Tesoro. 
Destadsbader: „Jim is
 onwaarschijnlijk groot.”

Jim Bakkum (l.) en Niels Destadsbader doen de show The Band samen met hun collega Laura Tesoro. Destadsbader: „Jim is onwaarschijnlijk groot.”

VTM/FOX

Het doel van The Band is ’een nieuwe vierkoppige Nederlandstalige jongensgroep van de lage landen’ samen te stellen. De show is een samenwerking tussen het Vlaamse VTM en het Nederlandse FOX, waar Jim Bakkum het gezicht van is. Bakkum vertelt: „Ik was daar vorig jaar voor een stemtest als nieuwe station voice. Toen werd ik het kantoor van de zenderbaas binnengeroepen en hij begon gelijk over dit idee. Het is al best wel lang een droom van mij, shows presenteren.”

De verliezend finalist van Idols I in 2003 geeft toe wel eens in gesprek geweest te zijn over een juryplaats, maar zijn voorkeur ging toen al uit naar presenteren. „In een jury moet je ook kritisch zijn. Dat kan ik wel, maar als presentator sta je er blanco in en ga je op een leuke manier om met de kandidaten.”

Werken met onze zuiderburen is hem niet onbekend. „Ik heb een rol gespeeld in de film Mega Mindy versus Rox. Het was heel fijn, ook met de crew. Werken met Belgen heeft een toegevoegde waarde.” Liveshow-ervaring heeft hij nog niet, maar hij krijgt daarvoor nog coaching. „Ik heb er heel veel vertrouwen in. En ik heb Niels naast me, die het eerder heeft gedaan.”

Destadsbader vindt Jim, naast een lieve jongen, vooral ’onwaarschijnlijk groot’. „Ik ben de middelmaat van een Belgische man, met 1.80. Volgens mij is hij wel 1.95. Wat mij ook opvalt is dat de vrouwen hier hem adoreren. Als ik met hem naar een café zou gaan, zou ik de biertjes halen”, zegt hij lachend.

Met zijn eerdere Nederlandse collega Joling maakte Destadsbader op een heel directe manier kennis „Ik had hem nog nooit gesproken of ontmoet. Hij belde mij op en vroeg: ’Hoe oud ben jij?’ ’27’, vertelde ik. ’27 centimeter? Dat moet lukken’, zei Gerard toen. Nu weet ik wel dat hij zo is, hij vertelt constant mopjes. Mensen verwachten dat ook van hem. Het was altijd een verrassing om met hem samen te werken, je wist nooit wat er ging komen. Maar ook hij is een lieve man hè, geen kwaad woord hoor.”

Bakkum en Destadsbader doen de show samen met hun collega Laura Tesoro en een vierkoppige jury waarin zanger/gitarist Kris Wauters, rapster Slongs Dievanongs, Min Hee Bervoets (eerder jurylid bij So you think you can dance) en namens Nederland Nielson zijn vertegenwoordigd. In de audities komen, zegt de presentator, evergreens uit zowel Nederland als Vlaanderen voorbij, van bijvoorbeeld Marco Borsato, Clouseau en The Scene. „Die zijn in een nieuw jasje gestoken. Zo maakt een andere generatie ook kennis met hun nummers.”

The Band heeft dezelfde opzet als K3 zoekt K3. Een publieksjury van honderd personen, van kinderen tot volwassenen, bepalen bij de audities in eerste instantie wie zijn kunsten voor de echte jury mag vertonen.

Een beetje een brede doelgroep om te oordelen over een jongensband? Destadsbader: „Ik denk dat het de natte droom is van elke artiest om een zo breed mogelijk publiek te hebben. Het lijkt een programma waar de bakvissen, zoals wij dat zeggen in België, gek van zullen zijn, maar ook jongens kunnen het cool vinden. Nieuw is een man cave. Daar zitten de deelnemers te wachten, te voetballen, jammen of snookeren.”

„K3 zit uiteraard in het achterhoofd van de makers. Maar dat is wel een hype die al vijftien jaar blijft duren. De liedjes zijn er, de kleedjes zijn er, daar stop je andere meisjes in. Die moeten wel goed zijn, maar je wist dat het een succes zou worden.”

„Ik geloof ook heel hard in The Band. Bij The Voice krijg je een platencontract en daarna is het maar zien hoe je singles het doen. Hier wordt de groep ook tot na de finale begeleid, de omroep zet de schouders eronder zodat ze op festivals kunnen staan of in zalen spelen. Het is nog niet niet duidelijk of er een rockgroep uitkomt, hiphoppers, of dat het ’poppy’ zal zijn. Het wordt in elk geval geen typische boyband.”

In België valt, volgens Destadsbader, de concurrentie voor kijkcijfers nog wel mee: „De vrijdagavond is voor VTM traditioneel een avond met entertainment en liveshows en de Vlaamse kijker is intussen met die afspraak vertrouwd.” Dat in Nederland de finale van The voice of Holland tegenover de start van de nieuwe talentenjacht geprogrammeerd staat, wist hij niet. „Maar The Voice is daarna afgelopen. Van The Band volgen dan nog drie auditieafleveringen waar mensen in Nederland naar kunnen kijken.”

VR. FOX, 20:40 UUR