Nieuws/Binnenland
59895
Binnenland

Koeiman: ‘Vergadering Schotte ongeldig’

Felle machtsstrijd Curaçao

Voormalig minister-president Curaçao Gerrit Schotte

Voormalig minister-president Curaçao Gerrit Schotte

WILLEMSTAD - Curaçao is getuige van een knetterende politieke krachtmeting. Gerrit Schotte weigert zich na de val van het kabinet Koeiman neer te leggen bij de door de gouverneur afgekondigde vervroegde verkiezingen op 28 april. De voor corruptie veroordeelde MFK-leider probeert alles om een hem goedgezinde regering in het zadel te krijgen.

Voormalig minister-president Curaçao Gerrit Schotte

Voormalig minister-president Curaçao Gerrit Schotte

In een brief aan gouverneur Lucille George-Wout, de plaatsvervanger van Koning Willem Alexander op het eiland, eist Schotte de vorming van een ,,daadkrachtig interim-kabinet’’, in afwachting van de benoeming een nieuwe regering. ,,Elke andere oplossing’’, die niet steunt op een parlementaire meerderheid is ,,onaanvaardbaar’’, aldus de politicus die tussen 2010 en 2012 al het eiland regeerde.

In een omstreden statenvergadering op dinsdagavond liet de MFK-leider alle ministers van het demissionaire kabinet Koeiman per motie naar huis sturen. Bij de vergadering waren alleen de elf statenleden aanwezig die Schotte steunen. Twee ministers van de overgelopen fractie van Pueblo Soberano mogen wel blijven zitten.

,,Dit is een nooit eerder vertoonde poging om kost wat kost de macht over te nemen’’, sprak demissionair premier Hensley Koeiman tijdens een in allerhaast belegde persconferentie. Volgens Koeiman is de vergadering ongeldig en illegaal omdat de voorzitter van het parlement nooit is opgeroepen. De gouverneur zou daarom, volgens Koeiman, de moties naast zich neer mogen leggen.

Desalniettemin zet Schotte de gouverneur zwaar voor het blok. Want waarom zijn er nieuwe verkiezingen nodig als er inmiddels een nieuwe meerderheid is om een regering te vormen? De ex-premier zelf zal nooit minister worden. De rechter veroordeelde hem vorig jaar tot drie jaar cel voor het aannemen van steekpenningen van casinokoning Francesco Corallo. Maar zolang het hoger beroep nog op zich laat wachten, loopt Schotte vrij rond.

Afgelopen september won MAN-lijsttrekker Koeiman nipt de verkiezingen van Schotte’s MFK. Koeiman vergaarde genoeg steun voor een coalitie. Maar één voor één liepen parlementariërs over naar het kamp van de oppositie. Al na zeven weken viel zondag het doek voor het kabinet Koeiman.

Het eiland wacht ondertussen ingrijpende besluiten. Zo staat de toekomst van de raffinaderij Isla op het spel, nu een Chinees bedrijf het huurcontract wil overnemen van het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA.