Nieuws/Buitenland
599382811
Buitenland

Surinaamse oud-president Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel

Desi Bouterse

Desi Bouterse

PARAMARIBO - De Surinaamse krijgsraad heeft oud-president Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. De 75-jarige Bouterse was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij had zich ziek gemeld.

Desi Bouterse

Desi Bouterse

De rechters handhaven de gevangenisstraf die Bouterse in 2019 kreeg opgelegd voor de moorden op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime. Omdat Bouterse tijdens dat proces nooit aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.

Bouterse bleef na zijn veroordeling in 2019 op vrije voeten. Hij mocht de behandeling van zijn zogeheten verzetzaak in vrijheid afwachten. Of Bouterse alsnog wordt opgepakt nu de krijgsraad vasthoudt aan de veroordeling, kwam maandag tijdens de zitting niet aan de orde.

Nog niet definitief

De veroordeling hoeft nog niet definitief te zijn. De advocaat van Bouterse krijgt veertien dagen de tijd om in beroep te gaan en heeft al gezegd dat ook te zullen doen. Ook de auditeur-militair, die optreedt als aanklager, kan in de komende twee weken nog bezwaar maken tegen de veroordeling.

Bouterse stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een militair regime. Hij wordt er niet van verdacht dat hij in december 1982 persoonlijk mensen om het leven heeft gebracht in Fort Zeelandia in Paramaribo. De voormalige legerleider heeft gezegd het erg te vinden dat hij de Decembermoorden niet heeft zien aankomen.

De geruchtmakende moorden stonden een politieke carrière niet in de weg. Bouterse kon 28 jaar later president worden nadat zijn Nationale Democratische Partij de verkiezingen had gewonnen. Hij bleef tot 2020 aan de macht. Toen leed zijn partij een verkiezingsnederlaag en kon zijn rivaal Chan Santokhi president worden.

Advocaat Spong: veroordeling Bouterse was te verwachten

De veroordeling van oud-president Desi Bouterse van Suriname voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden lag in de lijn der verwachting. Dat zegt advocaat Gerard Spong. „De verwachting is uitgekomen.”

De in Suriname geboren Spong verloor vrienden en vakgenoten tijdens de moorden in 1982 in Fort Zeelandia en is kenner van het Surinaams recht. „Ik had dit wel verwacht. Er lag al een uitvoerig verstekvonnis aan ten grondslag met 56 bewijsmiddelen. Daar was geen speld tussen te krijgen.”

Spong verwacht dat Bouterse in hoger beroep gaat, maar noemt dit „uitstel van executie.” De Nederlandse advocaat heeft namens de nabestaanden sinds het jaar 2000 geijverd voor de berechting van Bouterse.