Nieuws
59959
Nieuws

Stan Huygens Journaal

’Bedrijven gaan hun kunst verkopen’

Willem de Winter met de verkochte amaryllissen van Erik Andriesse.

Willem de Winter met de verkochte amaryllissen van Erik Andriesse.

KLM heeft net al veel andere organisaties steeds minder kantoorruimte nodig. Dus zijn er minder muren over voor de kunstcollectie, waarvan 55 werken nu te koop zijn. Ze worden vanaf vandaag getoond in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Eén groot stuk is al weg.

Willem de Winter met de verkochte amaryllissen van Erik Andriesse.

Willem de Winter met de verkochte amaryllissen van Erik Andriesse.

,,Andere werkgevers zullen dit ook gaan doen”, voorspelde Willem de Winter, eigenaar van kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co, die de verkoop onder zijn hoede heeft. ,,KLM doet dit vanwege de afstoting van gebouwen, zoals onlangs weer op Schiphol. Er komen steeds meer flexplekken, dat is overal hetzelfde”, zei de handelaar in zijn Haarlemse galerie aan huis, temidden van werk van bekende kunstenaars als Isaac Israels, Constant Nieuwenhuijs en Jan Weissenbruch.

De werken die KLM nu de deur uit doet zijn veel moderner: vooral 20ste-eeuwse prenten en fotografie, zoals werk van de internationaal gevierde fotograaf Thomas Struth. Een uitzondering is het model van Kees Verkade voor het beeld van koningin Juliana en prins Bernhard, dat voor paleis Soestdijk staat. ,,Stukken uit de geschiedenis van KLM houden ze gewoon, zoals het portret van voormalig president Sergio Orlandini door Marthe Röhling”, wist De Winter.

Alles wat de luchtvaartmaatschappij uit de collectie onder de prijs van €1000 kwijt wilde is op aanraden van De Winter verkocht aan het eigen personeel. Hij haalde aan dat de provincie Noord-Holland dit ook heeft gedaan met kunstwerken die daar ’overcompleet’ waren.

Voor de handgekleurde houtdruk van amaryllissen van Erik Andriesse à €6500 meldden zich afgelopen weken al meerdere belangstellenden. Het is al in het bezit van de eerste die zich meldde. ,,Wie eerst komt, eerst maalt”, zei De Winter. ,,Het is geen veiling, dus de prijs gaat niet omhoog als er meer belangstellenden zijn.”