Nieuws/Binnenland
60012
Binnenland

Bendes stelen steeds vaker lading uit trucks

DRIEBERGEN - Vrachtwagens met kostbare lading zijn steeds vaker het doelwit van bendes die op parkeerplaatsen of zelfs rijdend de trailers leeghalen. Deze ladingdiefstal vindt vooral plaats op en langs snelwegen in het zuiden van Nederland. Met name de grensovergang bij Hazeldonk is een ware hotspot voor deze bendes.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde Jaarrapportage Transportcriminaliteit 2016 van de politie. In 2015 werd nog 177 keer lading ontvreemd, in 2016 was dat 226 keer, een stijging van bijna 30 procent. Het aantal vrachtauto’s dat werd gestolen nam af van 150 in 2015 naar 110 in 2016, een daling van 27 procent. Ook het aantal pogingen om lading te stelen steeg van 131 naar 191.

Verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2 vormden vaak de plaats delict. Verzorgingsplaats Hazeldonk langs de A16 gaat voorop; veertig maal werd hier in 2016 lading gestolen.

De bendes hebben het vooral gemunt op computerapparatuur, merkkleding en dure schoenen. Deze goederen hebben een hoge verkoopwaarde in het criminele circuit. In de loop van 2017 krijgt Hazeldonk een beveiligde truckparking. Ook op andere wegen worden dergelijke parkings aangelegd.

Uit het actieplan Transportcriminaliteit 2017-2018 dat politie, Openbaar Ministerie, verzekeraars en de transportsector samen hebben opgesteld blijkt dat criminelen steeds vaker proberen informatiestromen te manipuleren. Daardoor weten criminelen bijvoorbeeld precies in welke trucks kostbare lading zit en in sommige gevallen wordt zo'n vrachtwagen bewust naar een andere afleveradres gestuurd.

In het actieplan staan ook maatregelen die de transportsector gaat nemen. Zo worden er geavanceerde videocamera's op parkeerplaatsen geplaatst, krijgen vrachtwagens sensoren en is het makkelijker geworden aangifte te doen van ladingdiefstal.