Nieuws/Buitenland
600131311
Buitenland

’Ontsnapte jihadist is kopstuk IS’

Adrien Guihal

Adrien Guihal

SYRIË - Een van de vijf jihadisten die uit de gevangenis in het Syrische Qamishli ontsnapt zouden zijn als gevolg van een Turks bombardement, zou Adrien Guihal zijn. De man eiste in juli 2016 de aanslag in Nice op, waarbij meer dan tachtig mensen om het leven kwamen doordat een truck op ze inreed.

Adrien Guihal

Adrien Guihal

Dat meldt een journalist van The New York Times op Twitter. Op datzelfde account deelt ze ook beelden die de ontsnapping van de jihadisten zouden tonen.

Guihal was naast Nice ook de stem van de aanslag in St Etienne, waarbij de keel van een priester werd doorgesneden, en Magnanville, waar een politieman en zijn vrouw omkwamen. Ook zou hij te horen zijn in verschillende ideologische video’s van IS. Zo zou in een propagandafilm te zien zijn hoe hij zijn Franse paspoort verbrandt en moslims oproept om zich aan te sluiten bij IS en aanslagen te plegen in Frankrijk.

Guihal, bekend onder de naam Abu Osama al-Faransi, de Fransman, kreeg in 2012 vier jaar cel opgelegd in Frankrijk, maar vluchtte naar Syrië en Irak. Hij werd in 2018 samen met zijn vrouw en zes kinderen gevangen genomen in Raqqa in het noorden van Syrië.

De radicalisering van Guihal begon in 2000, zo meldt Le Parisien. Twee jaar later bekeerde hij zich tot de islam en ging hij op bedevaart naar Saoedi-Arabië. Ook zou hij de beheerder zijn van het radicale forum Ansar el Haqq.

Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan liet vrijdag weten door te gaan met de aanvallen op Noord-Syrië. „Het maakt niet uit wat andere landen zeggen, wij zullen niet stoppen.”

Veel landen uitten kritiek op de Turkse inval in Noord-Syrië, zo ook Nederland dat de wapenleveranties aan het land heeft beperkt. De Verenigde Staten hebben bij monde van de onderminister van Defensie Mark Esper en minister van Financiën Steven Mnuchin laten weten Turkije niet te steunen. Esper zei vrijdag dat de VS Turkije hebben afgeraden Syrië binnen te vallen en roepen het land op snel te vertrekken.