Nieuws/Binnenland
600213102
Binnenland

Nederland wil met Denen en Duitsers duizenden extra windturbines bouwen

Uitzicht op windturbines in de Eemshaven vanaf de Noordzee

Uitzicht op windturbines in de Eemshaven vanaf de Noordzee

Den Haag - Nederland wil samen met Duitsland, België en Denemarken de komende decennia met duizenden extra windturbines een vertienvoudiging van de huidige windturbinecapaciteit op de Noordzee realiseren. Daarover wordt woensdagmiddag een intentieovereenkomst getekend, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Uitzicht op windturbines in de Eemshaven vanaf de Noordzee

Uitzicht op windturbines in de Eemshaven vanaf de Noordzee

In 2050 moeten die windparken tenminste 150 gigawatt aan stroom leveren. Tijdens een bijeenkomst woensdag in het Deense Esbjerg zullen de plannen worden ontvouwd. Daar zullen ook premier Mark Rutte en minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat aanwezig zijn.

Hoeveel van die 150 gigawatt Nederland voor zijn rekening zal nemen, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. Voor de zomer zal het kabinet aan de Tweede Kamer laten weten wat het doel van Nederland wordt. Op dit moment leveren de Nederlandse windturbines op zee een totaalvermogen van ongeveer 2,5 gigawatt. In 2023 moet er voor minimaal 4,5 gigawatt vermogen aan windturbines op zee staan. Het kabinet heeft in maart al vijf nieuwe gebieden aangewezen voor extra turbines. Daarmee wordt de totale geplande capaciteit voor energie van wind op zee verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030.

De vier landen gaan bij de bouw van de windparken nauw samenwerken. Daarover worden afspraken gemaakt, zodat de uitrol van nieuwe stroomkabels en aanwijzing van gebieden sneller verloopt. Er wordt onder meer gekeken hoe de technologie en regelgeving gestandaardiseerd kan worden.