Nieuws/Binnenland
60040
Binnenland

Van U. leidt justitie naar moordwapen

Moord Borst blijft ’goddelijke opdracht’

Bart van U.

Bart van U.

DEN HAAG - Bart van U., de man die zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst doodstak, blijkt justitie eind vorig jaar naar het moordwapen te hebben geleid.

Bart van U.

Bart van U.

Dat bleek woensdagmorgen tijdens de behandeling van de strafzaak in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag. Nadat Van U. door de rechtbank was veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, maakte hij alsnog een situatieschets van de plek waar hij het mes zou hebben gedumpt. Dat werd inderdaad gevonden in het water. Eventueel dna was er allang vanaf gespoeld.

Handkruisboog

Bart van U. zei ook dat hij Borst door de wang heeft geschoten met een handkruisboog. Die zou hij op dezelfde plek hebben verstopt, maar tot op heden is de kruisboog onvindbaar.

Bart van U. bleef bij zijn bekentenis dat hij in februari 2014 met eenenveertig messteken Els Borst doodde in de garage bij haar huis in Bilthoven, en in januari 2015 op dezelfde manier zijn zus Loïs.

De ,,opdracht” om oud-minister Borst te doden kreeg Van U. op 7-jarige leeftijd. Hij was ziek, en in een soort koortsdroom verschenen God, de duivel en Jezus Christus aan hem. Ze droegen hem op om degene te doden die verantwoordelijk is voor euthanasie, vertelde hij aan het hof. Het zou nog jaren duren voordat Borst de wetgeving door de Tweede kamer loodste.

Zeer gelovig

Al die jaren worstelde de zeer gelovige Bart van U. met zijn opdracht, omdat die streed met de Bijbel waarin ‘Gij zult niet doden’ staat. En achteraf ,,had het niet gehoeven”, zei hij tegen het hof over de moord. Destijds was hij er echter van overtuigd dat het noodzakelijk was. Hij was ervan overtuigd dat blinden en psychiatrisch patiënten het gevaar liepen geëuthanaseerd te worden. Wat de dood van Borst heeft opgelost? Bart van U. schouderophalend: ,,Mijn opdrachtgevers zullen wel een bedoeling hebben gehad. Daar ga ik niet over.”

De moord op Els Borst bleef lang onopgelost. In januari 2015 sloeg Bart van U. opnieuw toe. Dit keer was het slachtoffer zijn zus Loïs, met wie hij in één huis woonde. Van U. was ervan overtuigd dat zijn zus hem in een psychiatrische kliniek wilde laten opnemen, en stak haar dood uit zelfbescherming, zei hij.

’Pesterijen’

Ook beweerde hij dat dat de enige manier was om een einde te maken aan haar ,,pesterijen”. Hij verweet haar onder meer een sigaar te hebben uitgedrukt op zijn jasje. ,,Best een leuk jasje, toch?” De druppel die zijn emmer deed overlopen was dat Loïs eierkoeken voor hem kocht. Die lust hij niet. Hij zag het als de zoveelste pesterij, stak haar neer op de overloop, duwde haar van de trap, en stak haar beneden nog een aantal keren. Daarna sjorde hij haar lichaam een stukje de trap op, en bond haar aan haar vest vast aan de trapleuning. ,,Ik moest er langs. Ik wilde weg”, zei hij tegen het hof.

De rechtbank oordeelde in april 2016 dat Bart van U. volledig ontoerekeningsvatbaar is. De familie Van U. wil daar niet aan. Na zijn veroordeling verklaarde de familie dat Bart van U. ,,ziek is, maar ook slim.” Met het Pieter Baan Centrum is de familie het eens dat Van U. ,,eilandjes van gezond verstand” heeft. Volgens de familie ,,ontloopt Bart van U. met enkel tbs zijn verdiende straf.”

’Chronische psychose’

Bart van U., de man die politica Els Borst en zijn zus Loïs met tientallen messteken om het leven bracht, zou in een chronische psychose verkeren. Dat stelden woensdag vier deskundigen, onder wie psychiaters van het Pieter Baan Centrum, tijdens de behandeling van het hoger beroep in deze zaak.

Zowel de familie van Van U. als de schoonzoon van Borst waren woensdag aanwezig bij de behandeling. De rechter gaf aan dat het een zware dag voor hen zou zijn, ,,met pijnlijke en schokkende details.” De inhoudelijke behandeling gaat deze week verder. Vrijdag volgt het requisitoir van het Openbaar Ministerie met daarin de strafeis.

Lees hieronder de tweets van verslaggever Saskia Belleman, die de zaak live vanuit de rechtbank verslaat.

Lees meer nieuws terug over deze zaak.