Nieuws/Binnenland
60050
Binnenland

Van U. leidt justitie naar moordwapen

Rechtbanktekening van Bart van U. en zijn advocaat Mr. No lle Pieterse.

Rechtbanktekening van Bart van U. en zijn advocaat Mr. No lle Pieterse.

DEN HAAG - Bart van U., de man die zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst doodstak, blijkt justitie eind vorig jaar naar het moordwapen te hebben geleid.

Rechtbanktekening van Bart van U. en zijn advocaat Mr. No lle Pieterse.

Rechtbanktekening van Bart van U. en zijn advocaat Mr. No lle Pieterse.

Dat bleek vanmorgen tijdens de behandeling van de strafzaak in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag. Nadat Van U. door de rechtbank was veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, maakte hij alsnog een situatieschets van de plek waar hij het mes zou hebben gedumpt. Dat werd inderdaad gevonden in het water. Eventueel dna was er allang vanaf gespoeld.

Bart van U. zei ook dat hij Borst door de wang heeft geschoten met een handkruisboog. Die zou hij op dezelfde plek hebben verstopt, maar tot op heden is de kruisboog onvindbaar.

Bart van U. bleef bij zijn bekentenis dat hij in februari 2014 met eenenveertig messteken Els Borst doodde in de garage bij haar huis in Bilthoven, en in januari 2015 op dezelfde manier zijn zus Loïs.

De ,,opdracht” om oud-minister Borst te doden kreeg Van U. op 7-jarige leeftijd. Hij was ziek, en in een soort koortsdroom verschenen God, de duivel en Jezus Christus aan hem. Ze droegen hem op om degene te doden die verantwoordelijk is voor euthanasie, vertelde hij aan het hof. Het zou nog jaren duren voordat Borst de wetgeving door de Tweede kamer loodste.

Al die jaren worstelde de zeer gelovige Bart van U. met zijn opdracht, omdat die streed met de Bijbel waarin ‘Gij zult niet doden’ staat. En achteraf ,,had het niet gehoeven”, zei hij tegen het hof over de moord. Destijds was hij er echter van overtuigd dat het noodzakelijk was. Hij was ervan overtuigd dat blinden en psychiatrisch patiënten het gevaar liepen geëuthanaseerd te worden. Wat de dood van Borst heeft opgelost? Bart van U. schouderophalend: ,,Mijn opdrachtgevers zullen wel een bedoeling hebben gehad. Daar ga ik niet over.”

De moord op Els Borst bleef lang onopgelost. In januari 2015 sloeg Bart van U. opnieuw toe. Dit keer was het slachtoffer zijn zus Loïs, met wie hij in één huis woonde. Van U. was ervan overtuigd dat zijn zus hem in een psychiatrische kliniek wilde laten opnemen, en stak haar dood uit zelfbescherming, zei hij.

Ook beweerde hij dat dat de enige manier was om een einde te maken aan haar ,,pesterijen”. Hij verweet haar onder meer een sigaar te hebben uitgedrukt op zijn jasje. ,,Best een leuk jasje, toch?” De druppel die zijn emmer deed overlopen was dat Loïs eierkoeken voor hem kocht. Die lust hij niet. Hij zag het als de zoveelste pesterij, stak haar neer op de overloop, duwde haar van de trap, en stak haar beneden nog een aantal keren. Daarna sjorde hij haar lichaam een stukje de trap op, en bond haar aan haar vest vast aan de trapleuning. ,,Ik moest er langs. Ik wilde weg”, zei hij tegen het hof.

De rechtbank oordeelde in april 2016 dat Bart van U. volledig ontoerekeningsvatbaar is. De familie Van U. wil daar niet aan. Na zijn veroordeling verklaarde de familie dat Bart van U. ,,ziek is, maar ook slim.” Met het Pieter Baan Centrum is de familie het eens dat Van U. ,,eilandjes van gezond verstand” heeft. Volgens de familie ,,ontloopt Bart van U. met enkel tbs zijn verdiende straf.”

Vanmiddag maken vier gedragsdeskundigen hun opwachting om meer te vertellen over het onderzoek naar de psyche van Van U. Op vrijdag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis.