Nieuws/Binnenland
600561899
Binnenland

Scholieren willen opfriscursus seks

Amsterdam - Scholieren willen op de middelbare school graag een opfriscursus seks. Op de basisschool hebben ze de basisbeginselen van de voortplanting geleerd, maar later willen ze meer informatie over de leuke kanten.

Dat zou blijken uit een onderzoek dat de Rutgers stichting deed onder driehonderd scholieren. De lessen ’seksuele vorming’ zijn volgens hen maar matigjes. Ze geven er een cijfer 5,8 voor.

De leerlingen willen veel meer weten hoe je met elkaar omgaat in een relatie of tijdens seks. „De leuke kanten worden vaak vergeten”, aldus een van de onderzoekers in Trouw. Ook homoseksualiteit zou meer besproken moeten worden.

Goedbedoelde voorlichtingsboeken die ouders en scholen naar voren schuiven, worden niet ingezien door jongeren, aldus Rutgers.

Overigens beginnen veel jongeren steeds later aan seks. In 2012 werd met 14,6 jaar voor het eerst gezoend, in 2017 was dat 15,4. In 2012 was de helft van de jongeren onder zeventien geen maagd meer, in 2017 waren ze gemiddeld een jaar ouder.