Nieuws/Binnenland
600574528
Binnenland

8,5 maanden cel voor hulp bij fatale beroving carnavalsartiest

Ter illustratie

Ter illustratie

DEN BOSCH - Vanwege hulp bij de fatale beroving van carnavalsartiest Ton Schrijen in Boxmeer heeft de rechtbank in Den Bosch maandag 8,5 maanden cel opgelegd aan Rachel J. (40) uit Rijen.

Ter illustratie

Ter illustratie

Schrijen (56) was een gevierd tonprater in de omgeving. Dat is een komiek die staand in een ton grappen vertelt, een gebruik in Noord-Brabant en Limburg voor en tijdens carnaval. De man werd in februari 2020 vermoord toen hij dacht een seksdate te hebben met Carli A. Die bracht hem echter met een mes om het leven, om er uiteindelijk met het geld van Schrijen vandoor te kunnen. Hij kreeg vorig jaar zestien jaar cel.

J. hielp A. met het maken van de seksafspraak, onderhield de WhatsApp-contacten met Schrijen en nam bovendien het geld - een portemonnee met 25.000 euro - in ontvangst. De vrouw werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de gekwalificeerde doodslag. Uit de contacten tussen A. en J. blijkt volgens de rechtbank niets van een plan om ook excessief geweld toe te passen. Justitie had vier jaar cel geëist. Die ging wel uit van medeplichtigheid bij de doodslag. De veroordeling is voor medeplichtigheid aan de beroving, witwassen, heling en het plegen van meineed.

A. kende Schrijen nog van een paar jaar eerder. Ook toen had hij al een seksdate met hem, waardoor hij wist dat er mogelijk veel geld in zijn woning lag. A. had 3000 euro nodig voor de terugreis naar zijn vaderland, nadat zijn asielprocedure was beëindigd.

Omdat J. onvoldoende op haar rechten werd gewezen toen bleek dat ze bij het misdrijf betrokken was, legde de rechtbank twee weken minder celstraf op dan dat ze eigenlijk zou krijgen.