Nieuws/Binnenland
60092
Binnenland

Reputatiestrateeg en imagodeskundige lijnrecht tegenover elkaar maar:

‘PATRICIA PAAY zal niet werkloos worden’

Patricia Paay

Patricia Paay

Wat vinden imago-deskundigen van het optreden van Patricia Paay, gisteravond in de talkshow van Eva Jinek? Reputatiestrateeg Bart Maussen en imagodeskundige Zabeth van Veen kijken heel verschillend naar het tv-optreden dat volgt op de verspreiding van haar geruchtmakende seksvideo. Een ding is volgens hen beiden echter wel zeker: de vrees van Paay dat ze nu werkloos thuis zal zitten is ongegrond.

Patricia Paay

Patricia Paay

,,Het optreden bij Eva Jinek had Patricia beter niet kunnen doen. Ik had het haar ten strengste afgeraden.” Dat stelt de Amsterdamse reputatiestrateeg Bart Maussen die al sinds begin jaren ’90 o.a. BN’ers, bedrijven en ceo’s begeleidt bij hun publieke optredens.

Met de billen bloot gaan op deze manier en op dit moment, vindt hij verre van handig. ,,Het was allesbehalve een slimme tactische zet van de mensen om haar heen. Haar argument dat ze ‘kapot zit’ en ‘niet meer naar buiten durft’, staat haaks op dit publieke optreden met 1,4 miljoen kijkers. Het rijmt gewoon niet. Ik had haar geadviseerd om uit haar slachtofferrol te komen maar wel in de luwte te blijven zolang alle speculaties in de lucht blijven hangen. Haar optreden op televisie was bovenal niet sterk. Het is tegenstrijdig dat je zegt zielig thuis te willen zitten maar tegelijkertijd wel bewust de publiciteit op de landelijke tv opzoekt. Dat heeft een averechts effect. Ik had haar geadviseerd om voorlopig even niets te zeggen”, zegt Maussen. ,,Nederlanders zijn nogal vergevingsgezind en zo’n incident waait redelijk snel over.”

Verder:,,Ik vraag me af wat die uitzending ons heeft gebracht. Eigenlijk weten we niets meer dan we al wisten. Bovenal had Patricia kunnen weten dat beelden die je in de privésfeer met andere personen opneemt ooit een keer kunnen uitlekken. Ook al bewaar je ze in je eigen kluis, iemand anders gaat er wellicht niet zo zorgvuldig mee om. Als staatsgeheimen gehackt kunnen worden, dan liggen dergelijke filmpjes ook snel op straat.”

Maussen denkt overigens dat Paay onnodig vreest voor haar toekomst. ,,Ze beweert nu geen werk meer te krijgen. Die veronderstelling over haar toekomstperspectief, is in mijn visie onzin. Patricia Paay is een vrouw die altijd de publiciteit blijft opzoeken. Ze heeft het nu eenmaal nodig om te leven. Ik denk niet dat ze op termijn om opdrachten verlegen zal zitten. Het werk komt nu uit andere hoek. Enerzijds zal een groot aantal mensen en bedrijven haar nu minder snel benaderen, anderzijds blijft er altijd een doelgroep van personen, organisaties en merken bestaan die mevrouw Paay juist nu extra spannend vindt en graag uitnodigt voor publicitaire doeleinden.”

Heilige maagd

Imagodeskundige Zabeth van Veen vond het juist prima dat Patricia Paay op televisie verscheen. ,,Patricia heeft nooit het imago gehad van de heilige maagd Maria. Dus ze komt er wel overheen”, vertelt ze. ,,Het was wel een goede keuze om open en bloot op televisie te verschijnen.”

Volgens Van Veen is het belangrijk dat ze in dit soort situaties de juiste keuzes maakt. ,,Imago is haar werk, dus dan is het beter om ook alle schijn te vermijden en publiekelijk naar buiten te komen. Het is van tijdelijke aard, ze krabbelt wel weer op.”

Volgens de imagodeskundige is het wel een behoorlijke overwinning geweest om zomaar voor honderdduizenden kijkers je zo kwetsbaar op te stellen. ,,Ze zat er toch maar”, vertelt Zabeth. ,,Ik denk dat dit voor de BN’er juist een positief effect heeft gehad. Ik zou het haar ook hebben geadviseerd.”