Nieuws/Buitenland
601026470
Buitenland

Donald Trump moet belastingaangiftes vrijgeven

NEW YORK - De Amerikaanse ex-president Donald Trump moet zijn belastingaangiftes vrijgeven in een onderzoek van justitie naar zijn financiële handel en wandel. Rechters verwierpen zijn bezwaar.

Trump wilde de cijfers geheim houden. Maar door de uitspraak van het Hooggerechtshof in Washington krijgt een openbaar aanklager in New York toegang tot financiële documenten.

Trump was vorig jaar, toen hij nog in het Witte Huis zat, voor de tweede keer naar het Hooggerechtshof gestapt om te voorkomen dat hij zijn belastinggegevens moest overdragen aan justitie. De openbaar aanklager, de Democraat Cyrus Vance, probeert al enkele jaren inzicht te krijgen in Trumps financiële gegevens en de boekhouding uit de tijd dat hij als onroerendgoedmagnaat werkzaam was. Vance onderzoekt of er sprake was van belastingontwijking, verzekeringsfraude en gerommel met rekeningen.

In een reactie op het besluit haalde de ex-president fel uit naar justitie. Het Hooggerechtshof had dit onderzoek ’in het wilde weg’ van de aanklager nooit mogen laten gebeuren, maar de rechters lieten het toe, klaagde Trump in een verklaring. „Ik blijf doorvechten, net zoals ik de afgelopen vijf jaar heb gedaan.”

Luister ook naar de nieuwste aflevering van de Amerikapodcast ’Uncle Joe – een blik op de VS’: wat voert Trump in zijn schild sinds de inauguratie?