Nieuws/Binnenland
60122
Binnenland

Moeders, moorden en geheimen in Nicole Kidmans Big Little Lies

’Perfect leven ultieme leugen’

Shailene Woodley, Reese Witherspoon en Nicole Kidman spelen in  Big Little Lies  heel uiteenlopende moeders.

Shailene Woodley, Reese Witherspoon en Nicole Kidman spelen in Big Little Lies heel uiteenlopende moeders.

Als er een moord wordt gepleegd in hun rustige stadje, blijken alle moeders in Big Little Lies wel iets te verbergen. En eigenlijk doen we dat allemaal, denkt hoofdrolspeler Nicole Kidman. „We laten alleen zien wat we willen dat gezien wordt.”

Shailene Woodley, Reese Witherspoon en Nicole Kidman spelen in  Big Little Lies  heel uiteenlopende moeders.

Shailene Woodley, Reese Witherspoon en Nicole Kidman spelen in Big Little Lies heel uiteenlopende moeders.

Als kind las Kidman het ene boek na het andere. „Ze waren mijn hele leven”, herinnert de inmiddels 49-jarige actrice zich. „Ik was nogal verlegen en in boeken kon ik wegkruipen. In die fantasiewerelden voelde ik me veilig en dat heeft me erg goed gedaan.”

De Australische hield er een levenslange passie aan over: die voor het vertellen van verhalen. Ze begon op haar zestiende met acteren en is nooit meer opgehouden. In de afgelopen dertig jaar groeide ze met rollen in tientallen films uit tot een van de leading ladies in Hollywood. De laatste jaren runt ze daarnaast een productiebedrijf. En zo kwam Big Little Lies op haar pad, in de vorm van haar oude liefde: een boek. Bevriende collega Reese Witherspoon stuurde het aan haar op. „Ik begon en las het in één ruk uit, diezelfde nacht nog. Het verhaal raakte me, ik had het gevoel dat ik deze vrouwen kende.”

De twee actrices besloten het verhaal over een groep moeders in een rijk plaatsje waarin een moord wordt gepleegd naar het televisiescherm te brengen. Als producenten, maar ook als actrices. Witherspoon speelt de bemoeizuchtige babbelkous Madeline, Kidman haar rustigere, ietwat mysterieuze vriendin Celeste.

Alhoewel de ingetogen Kidman niet graag met haar collega had geruild („Het personage van Reese praat non-stop, ik werd al bang als ik naar die lappen tekst keek!”), is ze er trots op dat de serie vijf interessante vrouwelijke hoofdpersonages heeft. „Dat is echt heel uniek hoor, waar vind je nou een stuk met vijf gecompliceerde rollen voor vrouwen, vijf verhalen die het verdienen om verteld te worden?”

Het was dan ook niet moeilijk om geïnteresseerde actrices te vinden; Shailene Woodley, Zoë Kravitz en Laura Dern maken de cast compleet. De vijf spelen in Big Little Lies heel uiteenlopende moeders, die volgens Kidman uiteindelijk meer een front vormen dan de eerste afleveringen doen vermoeden.

Zelf heeft Kidman vier kinderen: twintigers Isabella en Connor uit haar huwelijk met Tom Cruise en dochters Sunday (8) en Faith (6) met haar huidige echtgenoot, countryzanger Keith Urban. Ze herkent zich als moeder in aspecten van alle vrouwen uit Big Little Lies. „Ik heb het moederschap in verschillende levensfases meegemaakt, op verschillende manieren. Al doende leer je, maar ik denk dat een belangrijke boodschap uit de serie is, dat niemand perfect is. ’Een perfect leven is de ultieme leugen’, staat er op onze poster. We hebben allemaal onze gebreken. Maar we laten alleen zien wat we willen dat gezien wordt. Je weet nooit wat er achter gesloten deuren plaatsvindt.”

Dat geldt in het bijzonder voor Kidmans personage Celeste, die een gecompliceerde relatie heeft waar zelfs huiselijk geweld aan te pas komt. De actrice doet zichtbaar moeite zich zo voorzichtig mogelijk uit te laten over het gevoelige onderwerp. „Dit is maar één verhaal en alle gevallen van huiselijk geweld zijn weer anders, dus daar kun je niet zomaar een algemene boodschap aan hangen. Wij wilden déze relatie laten zien, met al zijn complicaties en zonder een oordeel te vellen over de keuzes die ze daarin maakt.”

Kidman, die zich als ambassadeur van de Verenigde Naties inzet voor vrouwenzaken, vindt het wel belangrijk dát er maatschappelijke kwesties aan bod komen in film en op tv. „Dat houdt de dialoog op gang, mensen moeten blijven praten. En niet alleen over geweld, bij ons komen ook onderwerpen aan bod als alleenstaande moeders, scheidingen en samengestelde gezinnen.” Ze benadrukt snel dat dat niet betekent dat de serie zwaar op de hand is. „Helemaal niet zelfs; het is ook grappig en aandoenlijk en spannend.”

Alhoewel in de eerste afleveringen van Big Little Lies (de HBO-serie is vanaf maandag 21.00 uur beschikbaar via Ziggo Movies & Series XL) niet eens duidelijk wordt wie het dodelijke slachtoffer van een benefietavond op een basisschool is, belooft Kidman dat in de laatste van de zeven afleveringen alle vragen beantwoord zijn. Dat betekent ook dat het doek dan definitief valt voor de serie.

Maar dat geldt niet voor de samenwerking met Witherspoon, hoopt de actrice. „We zijn hele goede vriendinnen. We hebben veel gemeen, op werkgebied en daarbuiten. En ze maakt me aan het lachen, we hebben lol met elkaar. Ik merk dat ik dat belangrijker vind nu ik ouder ben. Ik ben in een stadium in mijn carrière waarin ik simpelweg geen zin meer heb om met mensen te werken waar ik het niet leuk mee heb.”