Nieuws/Binnenland
601222376
Binnenland

Familie wil geschonken schilderij terug van Rijksmuseum: ’Was verward’

Oosje Silbermann (88) heeft vrijdag beslag laten leggen op een van de pronkstukken van de afdeling twintigste-eeuwse kunst in het Rijksmuseum. Zeven jaar geleden heeft ze het kostbare schilderij zelf aan het museum geschonken. Maar ze verkeerde in verwarde toestand.

Dat zegt ze in NRC. Een stem in haar hoofd dicteerde Oosje, zoals mevrouw Silbermann onder vrienden heet, een offer te brengen. Als ze dat deed, zou haar kleindochter blijven leven. Ze besloot haar kostbaarste bezit, een uit 1918 daterend schilderij van Bart van der Leck, te schenken aan het Rijksmuseum Amsterdam.

Als het museum en de betrokken notaris hadden voldaan aan hun onderzoeksplicht, zoals de internationale museumregels voorschrijven, hadden ze Oosjes slechte geestestoestand kunnen constateren, stellen de eisers. Omdat ze handelde onder invloed van een geestelijke stoornis eist de inmiddels herstelde Oosje vernietiging van de schenking.

Volgens directeur Taco Dibbits handelde het Rijksmuseum te goeder trouw in de zaak-Silbermann. Als de rechter anders oordeelt dan zal het museum het in 2013 cadeau gekregen schilderij onmiddellijk terugbezorgen aan de schenker.

Het doek heeft een waarde van ongeveer 350.000 euro.