Nieuws/Binnenland
60147
Binnenland

’Uitslag verkiezingen op tijd’

Stemmen optellen toch digitaal

Den Haag - Na de komende verkiezingen in maart worden er toch computers gebruikt om de stemmen op te tellen. Op die manier moet de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen toch op tijd binnen zijn.Dat heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) besloten na overleg met gemeenten en de Kiesraad.

Stemmen worden altijd al eerst met de hand geteld. Om tot een gemeentelijke en vervolgens landelijke uitslag te komen, werden die echter digitaal opgeteld. Recent werden er vraagtekens geplaatst bij dat systeem. Het zou te makkelijk te hacken zijn. Plasterk besloot daarop dat alles met de hand zou moeten gebeuren.

’Handmatig duurt veel te lang’

De minister besluit nu, na kritiek dat dit handmatige proces veel te lang zou kunnen duren, echter dat een digitaal hulpmiddel wel is toegestaan. Computers met spreadsheets mogen kleinere uitslagen bij elkaar optellen. Dat moeten wel computers zijn zonder toegang tot het internet en er moet een extra controle op plaats vinden. Het resultaat ervan mag niet digitaal doorgestuurd worden, wederom om hacken te voorkomen, maar moet met een speciaal formulier gebeuren.

Iedereen die dat wil, mag controleren hoe er is opgeteld. „Omdat zowel de input als output van deze optelling in te zien is, kan er dus geen ongemerkte hack plaatsvinden”, meent Plasterk.

’Elk greintje twijfel weghalen’

De minister zegt dat hij niet denkt dát er deze verkiezingen gehackt zou worden, maar hij wil 'elk greintje twijfel' over de uitslag weghalen.