Nieuws/Binnenland
601560761
Binnenland

’Nijmeegse oncoloog maakte ernstige fouten bij 45 patiënten’

NIJMEGEN - Een oncoloog van het academische Radboudumc in Nijmegen heeft ernstige fouten gemaakt bij de behandeling van 45 patiënten. In drie gevallen is er sprake van een mogelijke calamiteit, waardoor de patiënt ernstige schade heeft opgelopen of zelfs is overleden. Dat stelt het ziekenhuis.

De betrokken oncoloog is in augustus vorig jaar op non-actief gesteld, toen er klachten van patiënten en collega-specialisten binnenkwamen over haar functioneren. Volgens het ziekenhuis ging het om „disfunctioneren op medisch-inhoudelijk, communicatief en organisatorisch vlak.” De kankerspecialist werkte toen al zeven jaar in het Nijmeegse ziekenhuis.

Het Radboudumc wilde de arts in december ontslaan, maar daar stak de kantonrechter een stokje voor. Die vond dat er gewacht moest worden op het resultaat van onderzoek naar 288 patiëntendossiers van de specialist. Uit dat onderzoek is nu gebleken dat de vrouw sinds mei 2017 naast de 45 ernstige fouten in nog eens 83 zaken problemen heeft veroorzaakt, maar die zijn opgelost zonder dat de patiënt daar nadeel van ondervond. In 160 gevallen handelde zij goed.

Patiënten die nog onder behandeling waren bij de oncoloog zijn in augustus vorig jaar overgeheveld naar een andere specialist. Buiten de drie gevallen die nader worden onderzocht valt niet meer vast te stellen of er patiënten zijn overleden door het handelen van de arts. „Het gaat om mensen die sowieso al heel erg ziek zijn of waren”, aldus de ziekenhuiswoordvoerder.

’Ik deed mijn stinkende best’

Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein sprak eerder bij EenVandaag van ’een zeer serieuze situatie’. Zelf zei de arts tegen de kantonrechter dat ze haar ’stinkende best’ heeft gedaan om geen onverantwoorde zorg te leveren. Ze balanceerde op het randje van een burn-out en er speelde thuis een vechtscheiding.

Het Radboudumc heeft nog extra maatregelen genomen die disfunctioneren van specialisten in het vervolg eerder aan het licht moeten brengen. Een door het ziekenhuis ingesteld hoger beroep tegen de eerdere uitspraak dient op 1 juli bij het Gerechtshof in Arnhem.

Contact met de redactie? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952