Nieuws/Binnenland
601862681
Binnenland

Tweede Kamer: Turken staan er alleen voor

DEN HAAG - Als Turkije wordt aangevallen in Noord-Syrië kan het niet rekenen op de hulp van NAVO-bondgenoten. Dat vindt de Tweede Kamer. Die schaarde zich achter een voorstel van de ChristenUnie en SP om het beroemde artikel 5 van het NAVO-handvest – een aanval op één is een aanval op allen – voor Turkije buiten werking te stellen. Dat wil zeggen: zolang de Turken hun aanval op de Koerden in Noord-Syrië niet hebben gestaakt.

Alleen de VVD en Denk stemden tegen. Premier Rutte wees er woensdagnacht in een debat over de Turkse inval nog op dat het buiten werking stellen van artikel 5 voor één lidstaat niet kan. Een lid uit het bondgenootschap zetten kan evenmin. Volgens Rutte is Turkije weliswaar een moeilijke bondgenoot, maar wel een sterke en onmisbare. Volgens Denk-Kamerlid Kuzu voert Turkije in Noord-Syrië helemaal geen aanvallen op Koerden uit.

Komende week moet minister Bijleveld (Defensie) de opdracht uit de Kamer voorleggen in de NAVO-vergadering met collega-ministers, wetende dat ze bot zal vangen.

Toch vindt CU-Kamerlid Voordewind het signaal uit de Kamer cruciaal. „Turkije heeft het er zelf naar gemaakt. Het voert een illegale militaire operatie uit op een bondgenoot, waarbij burgers omkomen en een Koerdische politica is vermoord. Dan verspeel je het recht op militaire bijstand.” De SP ziet niet in waarom artikel 5 niet zou kunnen worden uitgeschakeld voor Turkije. „Ze regelen het maar”, zegt Kamerlid Karabulut. Bovendien: niets zo makkelijk als geen militairen sturen.

Juist Turkije heeft een beroep gedaan op de NAVO-bondgenoten toen het zich door de Syrische oorlog bedreigd voelde door afzwaaiende raketten uit het buurland. Met een beroep op een ander NAVO-artikel, nummer 4, heeft Nederland twee jaar lang Patriot-luchtafweerraketten gestationeerd nabij de stad Adana.