Nieuws/Buitenland
60199
Buitenland

IS zet gehersenspoelde Yazidi-kinderen in bij zelfmoordaanslag

De kinderen vertellen in de video hoe ze tot de islam bekeerd zijn.

De kinderen vertellen in de video hoe ze tot de islam bekeerd zijn.

BAGDAD - Islamitische Staat zet nu ook gehersenspoelde Yazidi-kinderen in voor het plegen van zelfmoordaanslagen. Het terreurleger houdt zeker duizend kinderen gevangen van de religieuze minderheid uit Irak. De extremisten hebben hen de afgelopen twee jaar mentaal en fysiek klaargestoomd voor kamikaze-acties.

De kinderen vertellen in de video hoe ze tot de islam bekeerd zijn.

De kinderen vertellen in de video hoe ze tot de islam bekeerd zijn.

IS publiceerde deze week een 26 minuten durende video waarop twee Yazidi-kinderen, vermoedelijk 11 en 12 jaar oud, te zien zijn die zich voorbereiden op een zelfmoordaanslag met een bomauto. Een van hen vertelt hoe hij zijn oude religie heeft afgezworen en na studie van de Koran gekozen heeft een zelfmoordmissie uit te voeren. Hun aanslag is met een drone gefilmd.

Hun aanslag werd met een drone gefilmd.

Hun aanslag werd met een drone gefilmd.

De kinderen werden ontvoerd toen IS in de zomer van 2014 het Iraakse stad Sinjar veroverde en duizenden mensen vermoordde in wat door sommige experts als een ‘genocide’ wordt omschreven. Het bloedbad was de directe aanleiding voor de VS om bombardementen tegen Islamitische Staat te beginnen.

De extremisten verliezen momenteel flink terrein. Zij staan op het punt te worden verdreven uit de strategische stad Al-Bab in het noorden van Syrië, terwijl ze nog maar de helft van het Iraakse Mosul controleren. Mogelijk dit voorjaar al wordt het offensief tegen IS-hoofdstad Raqqa begonnen.

Maar hoewel zij op veel plaatsten worden verdreven, zullen de gevolgen van het kalifaat nog lang nadreunen. Niet alleen door Nederlandse en andere Europese kinderen die terugkeren naar hun eigen land. IS heeft de afgelopen jaren honderdduizenden Syrische en Iraakse kinderen geïndoctrineerd met hun extremistische en gewelddadige gedachtegoed.

Lees ook: Jeugd ’vergiftigd’ met terreurlessen

Een deel daarvan is getraind met het doel hen op het slagveld in te zetten. Vanaf het begin was het bewust beleid van IS om een nieuwe generatie terroristen op te leiden, de zogeheten ‘welpen van het kalifaat’. Dat zijn de kinderen van binnen- en buitenlandse jihadisten, maar in veel gevallen ook ontvoerde jongetjes, zoals de Yazidi’s.

Het terreurleger rekruteert echter ook kinderen onder de miljoenen vluchtelingen in Libanon en Jordanië. De terroristen betalen de kosten van een paar duizend dollar om hen naar het kalifaat te smokkelen, aldus recent onderzoek van de Britse denktank Quilliam. Door de grote verliezen in Irak en Syrië, en vermoedelijk ook door motivatieverlies onder die buitenlandse strijders, moet het terreurleger steeds meer vertrouwen op kinderen.