Nieuws/Buitenland
602108934
Buitenland

Republikeinse prominent Romney tikt Trump op vingers

Mitt Romney.

Mitt Romney.

WASHINGTON - De Republikeinse senator Mitt Romney is niet te spreken over de bewering van president Donald Trump dat de verkiezingen worden ’gestolen’. Dergelijke uitspraken kunnen volgens Romney, die in 2012 nog presidentskandidaat was, schadelijk zijn voor het land.

Mitt Romney.

Mitt Romney.

Trump staat volgens Romney wel in zijn recht als hij vraagt om hertellingen of aandringt op een onderzoek naar misstanden, mits daar enig bewijs voor is.

Maar „hij zou niet moeten zeggen dat de verkiezing doorgestoken kaart, corrupt en gestolen was”, schrijft de senator in een verklaring. Hij waarschuwt dat Trump zo Amerikaanse instituties beschadigt en „destructieve en gevaarlijke” gevoelens aanwakkert bij mensen.

Romney roept Amerikanen op vertrouwen te hebben in democratie, de grondwet en hun landgenoten. „De stemmen zullen geteld worden. Als wordt gezegd dat sprake is van onregelmatigheden, worden die onderzocht”, aldus de politicus, die benadrukt dat rechtbanken dan het laatste woord zullen hebben.

De senator staat bekend als een van de Republikeinse politici die openlijk kritiek durven te hebben op Trump. Hij stemde ook voor de afzetting van de president toen die werd beschuldigd van machtsmisbruik. Hij is de eerste echte prominente partijgenoot die Trump nu op de vingers tikt. Andere Republikeinen, zoals Kevin McCarthy, fractievoorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, kiezen ervoor de president te steunen.

McCain

Wel kreeg Trump tijdens zijn verkiezingscampagne de wind van voren van Cindy McCain, de weduwe van John, een Republikeinse politicus en oorlogsheld. Dat laatste vond Trump niet terecht, genoeg reden voor Cindy om tegen Trump te strijden waardoor de thuisstaat van de McCains, Arizona, voor het eerst sinds 24 jaar vermoedelijk naar een Democraat gaat.