Nieuws/Binnenland
60302
Binnenland

Kees Molenaar breekt record met puzzel van 40.320 stukjes

Alles valt op z’n plaats

Kees Molenaar met zijn megapuzzel van 40.320 stukjes.

Kees Molenaar met zijn megapuzzel van 40.320 stukjes.

Ameide - Meewarig schudt de 67-jarige Kees Molenaar uit Ameide zijn hoofd. „Al die aandacht voor mij”, mompelt hij terwijl fotografen hem vragen zich met zijn puzzel te laten vastleggen. Molenaar legde als eerste Nederlander een puzzel van 40.320 stukjes.

Kees Molenaar met zijn megapuzzel van 40.320 stukjes.

Kees Molenaar met zijn megapuzzel van 40.320 stukjes.

Volgens puzzelfabrikant Ravensburger is het de grootste puzzel ter wereld die ’in serie is geproduceerd’. De prestatie werd gisteren beloond met een reischeque ter waarde van duizend euro. „Maar daar was het me niet om te doen”, vertelt de puzzelfanaticus. „Die reis geef ik weg. Ik houd gewoon van puzzelen. Word er rustig van.”

Op 23 september legde hij het eerste stukje. Vorige week het laatste. Het resultaat is verbluffend. De legpuzzel is 6,80 meter lang en 1,90 meter breed en toont scènes uit tien beroemde tekenfilms van Walt Disney. Omdat het gevaarte bij lange na niet in zijn huiskamer past, mocht hij de klus klaren in een zaaltje van de lokale horecaondernemer.

Het gedeelte waar Peter Pan door de donkere nacht langs de Big Ben vliegt, bezorgde Molenaar hoofdbrekens. „Al die donkere stukjes, dat was geen doen.” Ook de gele baljurk van Belle uit Belle en het Beest was gekmakend. „Geel is geel, dat was echt zoeken.”

„We wisten dat Kees een fervent puzzelaar was”, lacht Gerrit Boom, de horeca-uitbater die de zolderruimte ter beschikking stelde. „Beneden hangt al een puzzel van 24.000 stukkies. Hij puzzelt al sinds zijn zesde.” Molenaar eet al 32 jaar vijf dagen per week in zijn etablissement. „Toen we hoorden dat hij met deze klus was begonnen, wisten we al dat hij ons zou vragen of we een zaaltje beschikbaar hadden. Maar… zaterdag moet-ie wel weg, want dan heb ik de zaal nodig voor een partij.”

Zeven uur per dag was Molenaar bezig met het monnikenwerk. Soms zelfs twaalf uur. Zijn zwemmaatjes staan trots naar het enorme mozaïek te kijken. „Dit is buitengewoon. Op goeie dagen legde hij vierhonderd stukjes weg. Dit doe ik hem niet na”, lacht Sini Hol (66) die ook graag puzzels legt. „Maar kleintjes hoor, van duizend stukjes. Dat is genoeg.”

Molenaar wil niets weten van een zwart gat na zijn bravourestuk. „Ik ben al begonnen aan een nieuwe. Een kleintje van drieduizend stukjes.”