Nieuws/Binnenland
60342
Binnenland

Analyse Pieter Waterdrinker

Romance Poetin en Trump nu al bekoeld

De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin.

Nog voordat deze goed en wel begonnen was, lijkt de prille romance tussen Vladimir Poetin en Donald Trump al zwaar te roesten. De voorzitter van het Russische Lagerhuis, Vjatjeslav Volodin, beschuldigde Trump er woensdag van zijn verkiezingsbelofte te verbreken door te eisen dat Rusland de annexatie van de Krim terugdraait. Maar Rusland, zo liet het Kremlin meteen weten, is dat niet van plan.

Intussen gingen in Rusland mensen de straat op om te protesteren tegen de positieve wijze waarop Trump al maandenlang in de Russische media figureert. „Geen cultstatus van Trump!” was de leus. De demonstratie viel samen met een militaire ’provocatie’ in de Zwarte Zee, waarbij vier Russische jachtvliegtuigen een Amerikaanse oorlogsbodem tot minder dan zeventig meter naderden. Tevens besloot Rusland, in strijd met bestaande verdragen, nieuwe kruisraketten te stationeren op twee militaire bases.

„De Krim maakt deel uit van Rusland. Ieder gesprek over de afscheiding van ons grondgebied beschouwen we als inbreuk op onze territoriale integriteit”, was de keiharde repliek van Doemavoorzitter Volodin op Trumps woordvoerder Sean Spicer, die eerder zei dat Rusland het gezag over de Krim aan de regering in Kiev moet teruggeven. Als bewijs van de huidige achtbaanpolitiek van het Witte Huis jegens Rusland liet Trump in een tweet weten. „De Krim werd ingenomen onder de regering Obama. Was Obama te soft voor Rusland?”

Toen Trump afgelopen november de zege binnensleepte, knalden in de Doema letterlijk de champagneflessen. Nog steeds bestaat er in Rusland de hoop dat Poetin en Trump elkaar voor het eerst zullen ontmoeten, vermoedelijk in de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, waar Trumps vrouw Melania vandaan komt. Maar na het vermeende plasseksschandaal van Trump in een Moskouse hotelsuite en het aftreden deze week van zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn zijn de verwachtingen van een hartstochtelijke liefde tussen het Kremlin en het Witte Huis verder getemperd.

De door de Russische elite felbegeerde deal, waarbij Amerika de sancties tegen Rusland zou opheffen met als wisselgeld wellicht minder wederzijdse nucleaire bewapening, lijkt inmiddels illusoir. Volgens ingewijden zit het Kremlin steeds meer in zijn maag met het ’ongeleide projectiel’ Trump, dat velen doet denken aan Boris Jeltsin, de eerste president van Rusland die in de jaren 90 als een olifant door de politieke porseleinkast ging.