Nieuws/Binnenland
603993818
Binnenland

Winnaar uit ’97 rijdt tocht opnieuw

Na barre tocht finisht Angenent in Leeuwarden: ’Helemaal kapot’

Een warm welkom voor Henk Angenent.

Een warm welkom voor Henk Angenent.

Leeuwarden - Henk Angenent, de winnaar van de befaamde Elfstedentocht in 1997, is het 24 jaar na dato gelukt om vandaag, op zondag 14 februari, de Elfstedentocht opnieuw te rijden. De voormalig spruitjesteler ging samen met goede Friese vrienden Syb van der Ploeg, de zanger van de Kast, zijn broer en Martin Matser van start. Eenmaal over de finish en ondanks het feit dat hij grote delen in de auto aflegde, is de blijdschap bij de schaatser en zijn geliefden groot. „Het was me wat. Ik ben helemaal kapot en mijn knie doet pijn.”

Een warm welkom voor Henk Angenent.

Een warm welkom voor Henk Angenent.

Na aankomst in Leeuwarden stort Angenent in de armen van familie en vrienden. Na zo’n tien uur op het ijs kwam hij uitgeput over de finish. Tussendoor zat hij wel enkele keren in de auto, onder meer wegens knieproblemen. De vijftiger gaat vanavond uitrusten in een luxe hotel.

De conditie van de 53-jarige Angenent werd zondag zwaar op de proef gesteld. In Dokkum in het noorden van Friesland hervatte de schaatser, na het overslaan van ondermeer Harlingen, zijn tocht. Een optimistische Angenent: „Het is nog maar 24 kilometer! Het is koud en guur.” De schaatsreis voerde in het begin langs Sneek en op het laatst Bartlehiem. Voor het donker hoopte de schaatser in Leeuwarden aan te komen bij het eindpunt. En dat lukte uiteindelijk na 10 uur strijd onder grote mediabelangstelling.

Angenent en zijn twee vrienden stapten omstreeks 15.00 uur van de schaatsen en reden met de auto van Bolsward helemaal naar Dokkum. Harlingen werd wegens het slechte ijs overgeslagen. Ook elders in Friesland gingen mensen na meerdere waarschuwingen snel van het (smeltende) ijs af.

14.15 uur Richting Bolsward

Henk Angenent heeft de schaatsen weer aangetrokken na een korte tussenstop in de auto. Hij deed dat in Parga, waar de dochter van Syb van der Ploeg de ijsvreters langs de kant aanmoedigde. Het vriendenstel is inmiddels herenigd. Bolsward is de volgende plaats van bestemming.

De heren arriveerden eerder bij de Waterpoort van Sneek. Henk: „Het gaat lekker, al hebben we wel een paar keer van het ijs gemoeten, bij wat bruggetjes.” Zijn vrouw Sannah staat klaar met koffie en koek, maar die slaat de groep over: „Het is te vroeg om te pauzeren.”

„De mannen hebben gisteren nog de route gecontroleerd”, vertelt de 53-jarige Henk Angenent voorafgaand aan de tocht, die bij Leeuwarden van start ging. „Het ijs is niet zo goed als in 1997. Maar langer wachten was onverantwoord. En we zijn klaar om te klunen. It giet oan.”

Hieronder vindt u een verloop van de tocht:

13.30 uur Tijdelijke onderbreking

Henk Angenent heeft zijn tocht tijdelijk onderbroken wegens een oude knieblessure. De sportman zit nu in de auto en rijdt naar Workum. Zijn twee kompanen van De Kast schaatsen wel door.

Henk Angenent is van plan om straks weer op de schaats verder te gaan.

12.45 uur Bijna in Hindeloopen

Angenent en zijn vrienden zijn bijna in Hindeloopen. Ze hebben van Warns tot Stavoren de auto moeten gebruiken vanwege de lage kwaliteit van het ijs. Angenent heeft aangegeven dat hij het nog steeds koud heeft.

Henk Angenent aan het klunen:

10.55 uur Pauze met snert en chocolademelk

Rond 10.45 wordt er pauze gehouden in Sloten. Er is chocolademelk en snert. De heren zijn nu van het ijs af, tot na Balk: het ijs is te slecht.

Tot nu toe is er zo’n 40 tot 45 kilometer gereden. De kwaliteit is aardig, maar heeft ook een wisselvallig karakter. Angenent: „Ik heb het koud.” Hij heeft net te weinig kleding aangetrokken vanmorgen. Toch is hij enthousiast: „Het is geweldig. Ik geniet enorm.” De winaar van ’97 is tot nu toe één keer gevallen: „Bij Sneek, omdat ik niet oplette.”

De schaatsers in Sneek

De schaatsers in Sneek