Nieuws/Binnenland
604065464
Binnenland

Duitser in Limburg was niet besmettelijk

Beeld uit de Chinese stad Wuhan, de brandhaard van het coronavirus.

Beeld uit de Chinese stad Wuhan, de brandhaard van het coronavirus.

ERKELENZ - UPDATE 10.00 uur De Duitse coronapatiënt die op 8 en 9 februari in Limburg is geweest, was niet ziek en ook niet besmettelijk tijdens zijn verblijf in Nederland.

Beeld uit de Chinese stad Wuhan, de brandhaard van het coronavirus.

Beeld uit de Chinese stad Wuhan, de brandhaard van het coronavirus.

Daarmee is de noodzaak voor contactonderzoek in Nederland komen te vervallen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Afgelopen dinsdag testte de Duitser die net over de grens woont positief op het coronavirus. De man (47) was maandagmiddag met een zware longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Erkelenz, 20 kilometer van onze grens.

Als de personen met wie de man contact had klachten krijgen, dan worden ook zij geïsoleerd en getest.

De Duitser zou in kritieke toestand verkeren en wordt geïsoleerd. Hij is met een voertuig van de brandweer overgebracht naar een universitair ziekenhuis in Düsseldorf.

Aangezien de man pas ruim een week nadat hij in Nederland was de eerste ziekteverschijnselen kreeg, acht het RIVM de kans nihil dat de Duitser in Nederland mensen heeft besmet, zegt een RIVM-woordvoerder. „Het overgrote deel van de mensen die ziek zijn geworden, is in contact geweest met iemand met ziekteverschijnselen. Transmissie vindt vaak plaats via het opniezen of ophoesten van druppeltjes in de neus of keel. Je moet voldoende virus in je hebben om het te kunnen overdragen.”

Het is onduidelijk wie de man heeft besmet, maar volgens de Aachener Zeitung heeft de 47-jarige contact gehad met een kennis die recentelijk in China was. Het is nog niet bekend of die persoon dan ook wordt behandeld.

Vlakbij Sittard

De echtgenote van de man vertoont ook symptomen, maar het is nog onduidelijk of ze is besmet met het virus. Er wordt gekeken met wie het stel contact heeft gehad. Het duo komt volgens bronnen van de Rheinische Post uit Selfkant, vlakbij het Nederlandse Sittard. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd.

Heeft u tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

De autoriteiten in de regio Heinsberg, over de grens met de Nederlandse provincie Limburg, hebben uit voorzorg besloten dat scholen en kinderdagverblijven woensdag dicht blijven. Er wordt nog gekeken of meer maatregelen nodig zijn.

De Duitse autoriteiten maakten dinsdag ook al melding van een eerste besmetting in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. Het ging daar om een 25-jarige man die ziek werd na een bezoek aan de Italiaanse regio Lombardije.

In China zijn 78.064 mensen besmet met het virus en 2715 mensen zijn eraan overleden. Na China zijn de meeste besmettingen vastgesteld in Zuid-Korea. 1261 mensen daar hebben het virus opgelopen en er zijn twaalf mensen overleden.