Nieuws/Binnenland
606792385
Binnenland

Reizen naar Portugal en de Griekse eilanden binnenkort weer mogelijk: ’We gaan een nieuwe fase in’

Een straatje in het pittoreske Portugese dorpje Alvor.

Een straatje in het pittoreske Portugese dorpje Alvor.

Den Haag - Vakanties naar Portugal en de Griekse eilanden zijn binnenkort weer mogelijk. Het kabinet komt naar verwachting dinsdag met een aangepast reisadvies voor na 15 mei waarin het landen weer apart beoordeelt.

Een straatje in het pittoreske Portugese dorpje Alvor.

Een straatje in het pittoreske Portugese dorpje Alvor.

Tot die tijd staat de hele wereld nog op oranje, wat wil zeggen dat alle reizen worden ontraden tenzij noodzakelijk. Na 15 mei gelden weer kleurcodes voor specifieke landen en gebieden. Dat betekent dat landen als Portugal, Finland, IJsland, de Balearen, en het grootste deel van de Griekse eilanden weer op ’geel’ komen te staan en vakantiereizen dus weer mogelijk zijn. Voor de zogeheten Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden en de Balearen (onder meer Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera), geldt vanaf 8 mei al geen quarantaineplicht meer bij terugkeer in Nederland. Voor Portugal en de Azoren is die thuisisolatie er evenmin.

’Nieuwe fase’

„We gaan een nieuwe fase in”, zegt minister Hugo de Jonge. „We zien in heel Europa de vaccinatiegraad toenemen. Dat betekent dat we het generieke reisadvies opnieuw tegen het licht houden.”

Dat wil nog niet zeggen dat Nederlanders overal onbelemmerd welkom zijn. Ons land geldt vanwege het hoge aantal besmettingen voor veel landen als risicogebied. Veel landen zullen van reizigers bij binnenkomst een negatief testbewijs eisen.