Nieuws/Binnenland
607505748
Binnenland

Woede en afschuw in Kamer over geweld in Rotterdam

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op de rellen in Rotterdam, waar de politie vrijdagavond schoten loste bij een protest tegen de coronamaatregelen. „Criminele relschoppers” hebben de demonstratie gekaapt, twittert PvdA-parlementariër Barbara Kathmann. „Dit moeten we niet langer pikken.”

CDA-Kamerlid Hilde Palland spreekt van „afschuwelijke beelden uit Rotterdam van mensen die zich op alles en iedereen afreageren.” Dat heeft volgens haar niets met demonstreren te maken, maar is het „totaal idioot en onacceptabel.”

VVD’er Ingrid Michon noemt de relschoppers een „stelletje mafkezen.” Wat zij doen is volgens haar geen demonstreren, „maar kansloos slopen van eigendommen van de politie of hardwerkende ondernemers.”

Ook onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan is verbijsterd. „Wat zijn dit voor een mafklappers? Onze hulpverleners en zorgprofessionals hebben het al zwaar genoeg. Wees een beetje solidair en zorg voor elkaar.”

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus wil nog niet reageren. Eerst is de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) aan zet, laat een woordvoerder weten. De bewindsman heeft wel contact gehad met burgemeester Ahmed Aboutaleb, en meerdere keren met korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie.