Nieuws/Binnenland
607789771
Binnenland

Forum zet Henk Otten uit de partij om ’poging tot fraude’

Henk Otten bij zijn installatie in de Eerste Kamer.

Henk Otten bij zijn installatie in de Eerste Kamer.

AMSTERDAM - Het gekissebis binnen Forum voor Democratie heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Na een intern financieel onderzoek is mede-oprichter Henk Otten namelijk door het partijbestuur te verstaan gegeven dat hij zijn biezen moet pakken. Hij is na een ’vermoedelijke poging tot fraude’ geroyeerd.

Henk Otten bij zijn installatie in de Eerste Kamer.

Henk Otten bij zijn installatie in de Eerste Kamer.

Volgens het partijbestuur zijn er verschillende zaken aan het licht gekomen, toen de partij de jaarrekening over 2018 wilde opmaken. Deze zaken kunnen volgens Forum ’niet door de beugel’. „De externe accountant heeft geconstateerd dat er geen deugdelijke administratie is gevoerd in 2018.”

Het lijkt erop dat er gerommeld kan zijn met subsidies. Het ministerie is van Binnenlandse Zaken is van deze praktijken op de hoogte gesteld. Ook zijn er omissies met ’aanzienlijke contante betalingen van leden en andere supporters van Forum’. Op Forum-bijeenkomsten kochten zij met cash geld boeken en ander promotiemateriaal, maar over dit cash geld is ’geen verantwoording afgelegd’, meldt het partijbestuur.

Otten was destijds penningmeester en was dus verantwoordelijk voor de boekhouding. Al eerder werd hem die functie ontnomen. Dat gebeurde nadat hij 30.000 euro aan zichzelf had uitgekeerd. `Wel mocht hij aanblijven als lid van de Eerste Kamer.

Volgens Forum heeft het nieuwe interne onderzoek ook nog aan het licht gebracht dat Otten ’een ongeoorloofde betaling aan een relatie’ heeft gedaan. „Daarnaast is een samenspanning aan het licht gekomen met de toeleverancier die de valse factuur indiende.”

De nieuwe informatie is voor Forum voldoende reden om Otten uit de partij te knikkeren.

Otten zit momenteel in de Eerste Kamer. Hij laat in een woedende reactie weten absoluut niet van te zijn om zijn senaatszetel op te geven. Hij beticht het partijbestuur van ’smaad’. „Volgens de beproefde methode Baudet wordt mij deze keer fraude in de schoenen geschoven”, bijt hij van zich af. Hij ziet zijn royement als een politieke afrekening.

Otten en partijleider Thierry Baudet botsten al eerder, niet alleen over de vermeende greep uit de partijkas van 30.000 euro. Volgens Otten is Baudet soms te extreem, terwijl hij van een meer gematigde politieke koers houdt.

FvD-Kamerlid Theo Hiddema wist niet van het op handen zijnde royement, stelt hij. Hij noemt het ’treurig’ dat het nodig was om Otten uit de partij te zetten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop