Nieuws/Binnenland
608511166
Binnenland

Nederlandse verdachte verdrinking Gent overgeleverd aan België

AMSTERDAM - De 25-jarige man uit Goes die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdrinking van een man uit het Belgische Gent, mag worden overgeleverd aan België. Dat gebeurt binnen tien dagen. De raadkamer van de rechtbank Amsterdam heeft woensdag ingestemd met zijn overlevering.

Twee mannen gooiden Hakim Mutyaba (53) zondagochtend 17 juli in het water aan de Lousbergkaai in Gent. De man kwam niet meer boven water, en overleed. De twee sloegen daarna op de vlucht, maar werden snel opgepakt in Nederland: een 25-jarige meldde zichzelf bij de politie, een 23-jarige werd een dag later opgepakt. Ze zijn allebei afkomstig uit Goes in Zeeland.

De 25-jarige man had zelf verzocht om de verkorte overlevering. Volgens zijn advocaat ontkent hij alle betrokkenheid bij de zaak, dat meldt het AD. De andere verdachte erkent wel dat hij een rol speelde bij het incident. Deze tweede verdachte, een 23-jarige man uit Goes, staat deze week voor de raadkamer, meldt de rechtbank. Deze verdachte erkent dat hij een rol speelde bij het fatale incident. Volgens zijn advocaat wil de jongeman liever niet overgeleverd worden aan België. „Hij ziet het inderdaad niet zitten om meteen in België in een cel uit de Middeleeuwen terecht te komen. Voor mijn cliënt is het overlijden van die man een heel grote schok.”

De twee kenden het slachtoffer, Hakim Mutyaba, niet.