Nieuws
60976
Nieuws

’Wij zijn geen doetjes’

Paul Haenen (l.) en Hans Liberg.

Paul Haenen (l.) en Hans Liberg.

Het leek de rode draad van de avond: Groningers zijn niet zielig en niet zwak. Het zit alleen niet in hun aard om zich krachtig te laten horen. Al gebeurde dat wel degelijk tijdens het benefietgala van de Stichting Help Direct, dat maar nèt leek te passen in congrescentrum Martini Plaza.

Paul Haenen (l.) en Hans Liberg.

Paul Haenen (l.) en Hans Liberg.

Bijna alle 550 dinergasten gingen staan om het Gronings volkslied mee te zingen met zangeres Wia Buze en de Groningse Postharmonie. Peter Kleine Schaars, eigenlijk dirigent van de Marinierskapel, en zij waren maar enkelen van de velen die belangeloos hun medewerking verleenden aan deze grootse avond. Daarna klonk het volkslied van Sri Lanka, dat alleen werd meegezongen door ambassadeur Adam Sadiq.

Hij zat aan tafel bij actrice Anne-Wil Blankers, tv-man Henny Huisman en Jacques d’Ancona, partner van de initiatiefnemer: theaterproducent Hans Langhout. Na de tsunami van 2004 wilde hij iets voor het land doen. Inmiddels zijn er bijna 40 schooltjes gebouwd door zijn stichting Help Direct, waarvoor deze avond €150.000 werd opgehaald. ,,Deze avond is gewoon leuk”, zei Ruth Pruim, de baas bij Yspeert Advocaten. ,,Als je zo actief bent in het bedrijfsleven, kun je ook aandacht geven aan het goede doel.”

Gepresenteerd door tv-bekendheid Irene Moors trad een lange lijst artiesten op uit het grote netwerk van Langhout en D’Ancona, van de Ashton Brothers, zanger Marc Canto en musicalster Mariska van Kolck tot acteur Erik van Muiswinkel en illusionist Hans Klok. ,,Dit is het enige gala waar de artiesten met iedereen aan tafel zitten”, zei D’Ancona. En terecht, want ze deden alles voor niks, tot en met de catering, de zaalverhuurder, de bloemist, de beveiligers en zelfs de schoonmakers. Dat krijgen de meeste goede doelen niet voor elkaar.

,,Veel liedjes kan ik niet meer zingen”, beklaagde Hans Liberg zich op het podium voordat Sri Lanka aan bod kwam. ,,Al snel wordt me verweten: ’U bent etnisch aan het profileren’. ,,Moriaantje, zwart als roet, dat gaat niet meer. Tegenwoordig is het: ’Zwarte Piet, wiedewiedewiet, ik hoor je wel maar discrimineer je niet!’

Ik mag straks niet eens meer op de zwarte toetsen spelen, denk ik. Want die zijn in de minderheid!”

Voor de eerste gang was er een stichtelijk woord van dominee Gremdaat, ook bekend als Paul Haenen. ,,Misschien begint u deze avond met uw hart op de foute plaats en schuift het op naar de juiste plaats’, doelde hij op de giften voor Sri Lanka. ,,Maar ook in Groningen hebben we armoede. En aardbevingen! Tot nu toe niet, maar de avond is nog jong.” Luid gelach klonk, terwijl het onderwerp met al zijn ellende in de zaal toch goed bekend was.

,,Als die gasbel onder Den Haag had gelegen, dan was het heel anders gelopen!” zei wijnkoper Wietze Snaak. De mensen hier kwamen in het verleden te weinig voor hun belangen op. Het zit niet in onze natuur.” Daardoor blijven ook sommige verzekeringszaken maar voortduren: ,,Zoiets moet je ook aankunnen, niet iedereen is tegen zoveel bureaucratie opgewassen.” Maar voor de ondernemer is het overduidelijk wat de NAM te doen staat: ,,Als je een deuk in iemands auto rijdt, dan betaal je toch ook?”

Renske Bos, horeca-onderneemster in Groningen, begroette Harm Post van het Groningse vliegveld Eelde, waar zij ook een zaak wil openen.

,,De aardbevingen wekken de indruk dat we zielig zijn, hier”, constateerde ze. ,,Maar dat zijn we niet. We lopen ook niet achter. We moeten alleen wat meer...”, zei ze terwijl ze een handgebaar maakte alsof ze een enorme muil opentrekt.

De onderneemster wilde nog één ding kwijt: ,,Er is hier niet één Haagse politicus. En dat in verkiezingstijd. Snap jij het?”