Nieuws/Buitenland
610458785
Buitenland

Mysterieuze tweet van legertop VS

WASHINGTON - Een raadselachtige tweet van de Amerikaanse legertop is viraal gegaan op sociale media. Dertien karakters lang was het bericht dat voor veel discussie zorgde. Was de mededeling ’;l;;gmlxzssaw’ soms een nucleaire code? Hoe dan ook was het voer voor online complotdenkers.

Al snel kwamen suggesties dat het vermoedelijk om een onschuldig foutje zou gaan. „Dit moet een broekzakbericht van ons nucleaire hoofdkwartier zijn”, liet de gepensioneerde generaal Mark Hertling via Twitter weten. Zijn vermoeden dat het om een ongelukje ging, bleek niet heel ver van de werkelijkheid te zitten, schrijf The Guardian.

Volgens een woordvoerder van de legertop liet een thuiswerkende social media-manager van Defensie het Twitter-account thuis enige tijd onbeheerd, waardoor ’een spelend jong kind’ los ging op het toetsenbord en zelfs in staat bleek de gewraakte tweet de wereld in te sturen. De werknemer plaatste later een excuusbericht, inclusief taalfout. Op een later moment werden de tweets verwijderd, om verder delen op sociale media te voorkomen. Een hack werd ontkend op de burelen van het leger.

Het legeraccount heeft meer dan 200.000 volgers en wordt doorgaans gebruikt om de verrichtingen van het Amerikaanse leger onder de aandacht te brengen.

De misstap doet enigszins denken aan een eerdere tweet van oud-president Donald Trump. Zo ontstond er veel opwinding toen hij in de vroege ochtend van 31 mei 2017 het woord ’covfefe’ twitterde. Wat er misging is door Trump nooit opgehelderd.