Nieuws/Buitenland
610523687
Buitenland

Vlaamse politica weggestuurd na bloemlegging Nederlands SS-graf

De inmiddels van sociale media verwijderde foto.

De inmiddels van sociale media verwijderde foto.

ROESELARE - De Vlaams Belang-politica Carrera Neefs is uit haar partij gezet nadat ze bloemen legde bij het graf van de Nederlandse SS’er Willem Heubel, schrijft de Belgische krant De Zondag. Heubel was de zwager van NSB-voorman Meinoud Rost van Tonningen. Zijn zus was Florrie Rost van Tonningen-Heubel, ook wel de Zwarte Weduwe genoemd.

De inmiddels van sociale media verwijderde foto.

De inmiddels van sociale media verwijderde foto.

Neefs zette beelden van de bloemenhulde bij het graf van Heubel op sociale media. Partijvoorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken noemt die actie tegenover de krant „ongelooflijk dom.” „Zij heeft de partij, onbewust weliswaar, veel schade berokkend. Initieel wou ze zelfs haar Facebookbericht niet verwijderen. Wij hebben haar nadien gevraagd om het partijcharter te tekenen. Dat wou ze ook niet. Het partijbestuur is daarom van oordeel dat haar lidmaatschap stopgezet wordt.”

’Geen politiek statement’

Van Grieken benadrukt dat Neefs volgens hem geen neonazi is. „Ik geloof haar als ze zegt dat dat géén politiek statement was. Zij heeft op vraag van nabestaanden een krans neergelegd. Dat mag ook van mij: een individu mag rouwen om iemand.”

Politici van het extreemrechtse Vlaams Belang halen in België vaker de media met nazistisch aandoende acties. Zo kwam een partijlid vorig jaar in opspraak vanwege een foto waarop zij de Hitlergroet brengt.