Nieuws/Binnenland
610669077
Binnenland

Amsterdamse politie stuurt rondfietsende betogers naar huis

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft een reeks kleinschalige demonstraties van rondfietsende alternatievelingen beëindigd. Betogers werden op diverse plekken in de hoofdstad naar huis gestuurd, omdat ze zich niet hielden aan beperkingen die burgemeester Femke Halsema vooraf had opgelegd.

De ontbinding van de ’mini-demonstraties’ zoals de politie ze noemt, gebeurde zonder noemenswaardige incidenten. De manifestaties waren georganiseerd door ADEV (Amsterdam Danst Ergens Voor), die zich inzet voor „vrijplaatsen en zelfbeschikking.”

Op de website van ADEV stond vooraf al dat vooraf geen route bekendgemaakt zou worden en er „decentraal” zou worden gedanst. Deelnemers werd op het hart gedrukt „hun gezond verstand” te gebruiken en „een gezonde afstand” te houden tot anderen. „Het zou zuur zijn als je actie voor zelfbeschikking uitloopt op een strafbeschikking.” Ook deed de organisatie de oproep: „Laat de publieke ruimte een stukje vrolijker achter. Deze barre tijden kunnen immers wel wat positiviteit gebruiken.”

Fietsers

De politie kwam onder meer 150 à 200 fietsende demonstranten tegen op de Amstelveenseweg, waar ze geen toestemming voor hadden. „Op een gegeven moment splitste de grote groep zich op in kleinere groepjes en die groepjes demonstranten verspreiden zich daarna door de stad”, schetst de politie. Op de locatie die was aangewezen voor de demonstratie, de kop van het Java-eiland, verschenen zo’n dertig betogers na 17.00 uur, terwijl ze tot dan de tijd hadden. Na een uurtje werden ze weggestuurd. Grote problemen leverde dat niet op.