Nieuws/Buitenland
611057577
Buitenland

Boris Pistorius wordt nieuwe defensieminister Duitsland

Boris Pistorius

Boris Pistorius

BERLIJN - De nieuwe minister van Defensie in Duitsland wordt Boris Pistorius. De sociaaldemocraat Pistorius is een 62-jarige veteraan in de politiek, vooral die in de deelstaat Nedersaksen. Daar is hij al lang minister van Binnenlandse Zaken. De federale minister van Financiën, de liberaal Christian Lindner, heeft als eerste collega Pistorius in het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz verwelkomd. Hij deed dat in sociale media kort voor de regering de aanstelling officieel bekendmaakte.

Boris Pistorius

Boris Pistorius

Minister van Defensie Christine Lambrecht heeft maandag haar ontslag ingediend. De 57-jarige sociaal-democrate was al enige tijd omstreden door misstappen. Lambrecht heeft sinds haar aantreden in december 2021 zware kritiek gekregen.

Een videoboodschap die ze opnam tijdens de jaarwisseling in Berlijn was de druppel die de emmer deed overlopen. Op de video blikt ze, nauwelijks hoorbaar door het geluid van ontploffend vuurwerk, terug „op een jaar dat eindigde met een oorlog die woedt in het midden van Europa.” Het conflict in Oekraïne had volgens de minister geleid tot „veel bijzondere ervaringen” en de kans op „veel ontmoetingen met geweldige en interessante mensen.”

Duitse media waren daarover vernietigend. Maar bondskanselier Scholz zou haar niet hebben gevraagd om op te stappen, volgens Duitse media. Ze deed dat naar verluidt op eigen initiatief, nadat vrijdag de krant Bild had geschreven dat ze van plan was binnen afzienbare tijd de functie neer te leggen.