Nieuws/Binnenland
611691370
Binnenland

’Meldingen van ratten blijven toenemen’

PvdD: laat fastfoodketens zwerfvuil op de Dam opruimen

Amsterdam - Als het aan de Amsterdamse Partij voor de Dieren ligt, is het aan McDonald’s en Burger King om zwerfvuil op de Dam op te ruimen.

De partij vroeg donderdagochtend aandacht voor een initiatiefvoorstel waarbij fastfoodketens verantwoordelijk worden voor hun eigen afval. Dat is nu al zo in de hoofdstad, maar alleen binnen een straal van 25 meter. De dierenpartij wil die verruimen naar maar liefst 150 meter. Dan krijgen grote fastfood- en supermarktketens een flink deel van de binnenstad onder hun hoede.

„Dit vormt een gerichte aanpak bij de bron”, vond raadslid Judith Krom. „De stad is regelmatig toch wel een puinhoop en de meldingen van ratten blijven toenemen.”

Loze kreet

JA21 leek het idee nogal naïef te vinden omdat de huidige regel van 25 meter niet eens gehandhaafd lijkt te worden. De vraag is zelfs of ondernemers die regel kennen. „Een loze kreet”, aldus raadslid Kevin Kreuger.

Denk vergeleek het voorstel met het verantwoordelijk stellen van fabrikanten als een automobilist door rood licht rijdt. Waar is de verantwoordelijkheid voor de consument zelf?

GroenLinks-wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) vond het een „mooi initiatief”, dat zwerfafval kan voorkomen in plaats van dat de gemeente het steeds maar opveegt. „We moeten scherpe keuzes maken. Waar is handhaving het effectiefst?” Uitbreiding naar 150 meter vindt zij echter niet de manier.