Nieuws/Buitenland
611736480
Buitenland

Miljoenenvergoeding voor man die werd ontslagen omdat hij blank is (en man)

David Duvall werd in 2018 plotseling ontslagen.

David Duvall werd in 2018 plotseling ontslagen.

Charlotte - Een bedrijf dat een blanke topman de laan uitstuurde omdat het meer diversiteit in de directie wilde, moet van een rechtbank in Charlotte (North Carolina) een schadevergoeding van 10 miljoen dollar aan de ontslagen werknemer aftikken, zo melden diverse Amerikaanse media.

David Duvall werd in 2018 plotseling ontslagen.

David Duvall werd in 2018 plotseling ontslagen.

David Duvall, een voormalig marketingdirecteur van Novant Health Care, werd in 2018 van zijn taken ontheven. Officieel vanwege een gebrek aan leiderschapsvaardigheden, zo zegt Novant. Het bedrijf, een zorgreus met zo’n 35.000 werknemers en onder meer 15 ziekenhuizen, maakte zich echter schuldig aan ’omgekeerde discriminatie’, zo oordeelt de rechtbank. Volgens de jury kon het bedrijf niet aantonen dat Duvall ook zou zijn ontslagen als hij geen blanke man was geweest. Na Duvalls afscheid moest nog een handvol blanke topmannen het veld ruimen: in anderhalf jaar tijd werden zij allemaal vervangen door zwarte personen of vrouwen.

Geschikt

Daarmee ging de rechtbank mee met de redenering van Duvall, die zegt dat hij in juli 2018 als een donderslag bij heldere hemel het slachtoffer werd van de diversiteitsdrang van het bedrijf. Vlak voor zijn vijfjarig jubileum werd hij ontslagen om te worden vervangen door twee vrouwen, een zwarte vrouw en een blanke vrouw. Duvalls advocaat, Luke Largess: „Beide vrouwen zijn geschikt voor die baan, maar niet meer dan Duvall. En er waren nooit problemen over Duvalls prestaties.” Duvall spande in 2019 een zaak aan tegen zijn oude werkgever. Deze week was de uitspraak.

Volgens de advocaat is de ontslagen manager helemaal niet anti-diversiteit. „Mijnheer Duvall was een groot voorstander van een diverser bedrijf.” Sterker nog, Duvall zat zelfs in de commissie die diverse strategieën uitwerkte om het bedrijf inclusiever en diverser te maken. „Wij zien de toewijzing van dit bedrag echter wel als een signaal dat je mensen niet kunt ontslaan omdat je meer diversiteit nastreeft”, zegt de advocaat, die uiteraard tevreden is met de uitspraak. „Wij zijn blij dat ook de jury vindt dat Duvalls huidskleur en geslacht onwettelijke factoren zijn geweest bij zijn ontslag.”

Beroep

Novant is teleurgesteld in de uitspraak. Een woordvoerster liet weten alle nog openstaande juridische wegen te willen verkennen. Duvall kan zijn tien miljoen dus nog maar beter even wegzetten. Novant-woordvoerster Megan Rivers liet namelijk weten dat ook een hoger beroep tot de mogelijkheden behoort.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop