Nieuws/Binnenland
61175
Binnenland

Kwart miljoen automobilisten filmen wangedrag op de weg

Verkeershufters in beeld

Bankstel duikt op, midden op snelweg.

Bankstel duikt op, midden op snelweg.

Zo’n 250.000 verkeersdeelnemers rijden rond met een dashcam. Het apparaatje met camera legt haarfijn ons rijgedrag vast en speelt dan ook steeds vaker een rol in de bewijsvoering bij verkeersdelicten.

Bankstel duikt op, midden op snelweg.

Bankstel duikt op, midden op snelweg.

’Dashcams zijn de ogen en oren van de overheid. We zien in veel strafverkeerszaken dat beelden van automobilisten een rol spelen”, zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen. ,,Als bewijsmiddel bij een aangifte bijvoorbeeld. Of wanneer mensen op een rechtszitting met beelden opdraven om te laten zien dat het toch even anders ligt dan de opponent wil laten geloven.”

„Het is een niet meer te stuiten ontwikkeling dat mensen met een camera rondrijden”, meent ook Egbert-Jan van Hasselt. De landelijk projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie is er blij mee. „De beelden worden regelmatig aangedragen als extra bewijs en het helpt ons om een incident in het juiste kader te plaatsen. Beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden.”

Volgens Van Hasselt waren politieagenten de eerste echte ’dashcammers’. „Onze video-surveillancewagens deden niet anders dan opnamen maken van wangedrag in het verkeer. En als we iemand aan de kant zetten, konden we gelijk laten zien wat er mis ging. Maar dat was natuurlijk voor professioneel gebruik met topmateriaal. Ik moet trouwens wel zeggen dat de beelden die we ter beschikking krijgen ook steeds beter van kwaliteit worden en goed te gebruiken zijn.”

De meeste dashcammers hebben de camera achter hun voorruit hangen om beelden te schieten die te gebruiken zijn als hen iets overkomt. „Voor de verzekering is het dan handig om een bestandje mee te sturen. Maar als je zo’n ding hebt hangen neem je ook heel bizarre zaken op”, zegt automobilist Job de Boer.

„Zoals die keer dat ik met mijn verloofde Angela op vakantie was. We reden rustig over de snelweg toen ik haar ineens hoorde schreeuwen ’naar rechts’. In een impuls gooide ik mijn stuur om en daarmee voorkwam ik dat ik een obstakel op de weg ramde. Ik moet nog steeds lachen als ik de beelden bekijk. Je ziet het verkeer afremmen en dan ineens staat er een zitbank midden op de snelweg. Dat is natuurlijk wel het laatste dat je verwacht...”

Omar van den Berg voorkwam misschien wel een groot ongeluk door zijn ingrijpen. „Ik reed achter een auto die heel erg slingerde. Midden in de spits reed hij net niet tegen voorbijkomende auto’s op, maar wel ramde hij af en toe de vangrail. Het was levensgevaarlijk en toen we door de drukte stil stonden heb ik hem uit zijn auto gehaald. Toen ik de deur opende stonk het naar een kroeg en het was dan ook duidelijk dat er sprake was van alcohol. Ik heb hem eruit gesleurd en achter de vangrail gezet.”

De opname van Omar is met bijna een half miljoen views één van de best bekeken filmpjes van de rubriek Dashcam, die wekelijks op Telegraaf.nl wordt uitgezonden. „Het was dan ook wel een heerlijk filmpje om naar te kijken. Maar het meest bizarre vond ik zelf dat ik daarna op straat werd herkend. Hé bent u niet die meneer die...’ Dat was wel even wennen”, lacht de Hagenaar.

Ook Natalie de Ruiter weet dat de respons op een filmpje groot kan zijn. „Ik reed met twee dashcams toen achter mij een huiveringwekkende crash gebeurde . Een vrachtwagen zag een auto bij het invoegen over het hoofd en ramde een Opel Astra. Die werd vervolgens over de snelweg naar de andere kant gelanceerd, waar een andere wagen werd aangereden. Ik zag het ook in mijn achteruitkijkspiegel gebeuren en trilde als een rietje.”

„Toen de beelden bij De Telegraaf werden uitgezonden meldde het slachtoffer zich via de krant bij mij en vroeg om de beelden. Die beelden zijn ook aan de politie overhandigd die ze goed kon gebruiken bij het onderzoek. Zo zie je maar dat je ook anderen kunt helpen met dashcambeelden”, aldus de 42-jarige Oud-Beijerlandse.

Volgens onderzoeker Saskia de Craen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) tonen niet alleen de beelden, maar ook de harde cijfers aan dat we niet goed bezig zijn op het gebied van verkeersveiligheid. „We deden het goed met een top drie-positie in Europa, maar inmiddels zijn we gezakt naar een negende plek. Dat heeft alles te maken met de stijging van het aantal doden van 570 in 2014 naar 621 in 2015. Ik houd mijn hart vast voor de nieuwste cijfers, want ik heb signalen dat het wederom stijgt.”

Ook politiewoordvoerder Frans Zuiderwijk stelt dat het ernstig gesteld is met het gedrag op de weg. „We hebben het altijd over de zware criminaliteit, die we keihard moeten aanpakken. Maar als je ziet dat in het verkeer vier keer zoveel doden vallen, vraag ik me af of de focus niet meer daar op gericht moet zijn.”

Dashcam the Movie op Telegraaf.nl

Honderden filmpjes hebben Marius Maurits en Quang Do van Telegraaf TV voorbij zien komen toen ze Dashcam the Movie maakten.

Opnamen die door verkeersdeelnemers werden opgestuurd voor de rubriek Dashcam, die wekelijks op Telegraaf.nl is te zien.

In de 40 minuten durende documentaire worden behalve angstaanjagende, lachwekkende en bizarre opnamen, ook de gedragingen van de weggebruikers besproken door onder anderen landelijk verkeersofficier Achilles Damen en onderzoeker Saskia de Craen van de SWOV.

Zondagmiddag 19 februari is Dashcam the Movie voor iedereen vanaf 14.30 uur te zien op Telegraaf.nl.

Aansluitend is dan een livestream via Facebook te volgen van een panel-discussie over verkeersveiligheid en wat de dashcam daarin kan betekenen.

Naast Damen en De Craen nemen ook Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie en directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars daaraan deel.