Nieuws/Binnenland
61176
Binnenland

’RTL Late Night wel erg luchtig aan het worden’

Jinek verslaat Tan

Hij was de koning van de late avond, maar nu legt Humberto Tan het af tegen Eva Jinek. De teller in de kijkcijferstrijd staat na 28 uitzendingen dit jaar op 22-6 in het voordeel van de blondine van de NPO. Nieuw dieptepunt: woensdag stond RTL Late Night met 482.000 kijkers niet eens in de Top 25 van best bekeken programma’s.

Jinek is de laatste weken spraakmakend. De uitzending met een hilarische Jules Deelder kan nu al de tv-geschiedenisboeken in. Patricia Paay bezorgde de talkshow deze week een kijkcijferrecord. Op vrijdag trekt Tan op RTL 4 overigens wel meer kijkers, in de slipstream van The voice.

„Eva Jinek heeft de juiste mix gevonden: minder zwaar dan Jeroen Pauw en minder luchtig dan Humberto”, stelt Tans RTL-collega Wilfred Genee. „En ze is ook nog steeds een beetje een nieuw gezicht, dat nu alle ruimte krijgt. Ze heeft de gunfactor en Eva ontwikkelt zich goed, ze komt steeds dichter bij zichzelf. Het is namelijk echt een leuk mens, maar op televisie bleef ze daar eerst iets van weg.”

Genee concludeert dat Late Night „wel erg luchtig” aan het worden is. „Mede door alle promotie die ze moeten maken voor andere RTL-programma’s. Na het serieuze Pauw & Witteman scoorde Humberto met veel entertainment, maar misschien hebben de kijkers nu weer meer behoefte aan inhoud. En het nieuwe is er ook wel wat van af nu.”

Insiders melden dat de druk achter de schermen bij RTL intussen oploopt. „Er is geen paniek, maar ze maken zich wel zorgen. Er moet iets gebeuren. De grote vraag is alleen: wat?”, zegt een medewerker die anoniem wil blijven. Tan zou zich volgens boze tongen te nadrukkelijk met de inhoud bemoeien en daarnaast te veel nevenactiviteiten hebben. Anderen spreken dit tegen.

Komt het nog goed met de talkshow van Tan? „Ik zou zeggen: wacht even af tot Jeroen Pauw er weer is, al gaat hij nu eerst samen met Jinek de verkiezingen doen. Ik verwacht niet dat de kijkcijfers van Late Night zo laag blijven”, zegt Genee.

Rick Nieman, die regelmatig te gast is in beide talkshows en zelf WNL Op Zondag presenteert, zegt: „Verrassend om te zien hoe snel de publieke opinie om kan slaan. Humberto was toch de man die Pauw & Witteman een poepje liet ruiken. Uitgeroepen tot Omroepman van het jaar én winnaar van de Sonja Barend Award met zijn interview met vier overlevenden van de aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan.”

Stellig: „Het is echt niet zo dat Humberto opeens niets meer kan; ik geloof ook dat het zo wéér om kan slaan. Ik weet niet hoe dit komt. Hebben mensen door de naderende verkiezingen wellicht iets meer behoefte aan serieuzere informatie? Aan de andere kant: Jinek scoorde deze week ook met Patricia Paay 1,4 miljoen kijkers.”

„Ik zou verontrust zijn nu als ik nog steeds de baas was”, zegt voormalig RTL-topman Fons van Westerloo. Ook hij verwacht dat een deel van het succes van Jinek op NPO 1 is toe te schrijven aan de naderende verkiezingen. „Kijkers zien liever dat politici ondervraagd worden door een scherpere interviewer dan door iemand die wel sympathiek is, maar niet heel scherp overkomt.”

Hij vervolgt: „Een andere factor is de zogeheten instroom: de programma’s vóór Late Night scoren ook niet meer allemaal even hoog en dan blijven er automatisch minder mensen doorkijken. Ik zou niet weten wat Humberto nu nog kan doen. Als iemand anders eenmaal de leiding heeft, kom je er moeilijk tussen. Hij moet nu de rit uitzitten tot na de verkiezingen en misschien dat het dan beter gaat.”

Een woordvoerster van RTL geeft alleen een korte reactie: „Wij zien de absolute cijfers natuurlijk ook, maar bij RTL letten we vooral op het bereik in de doelgroep 20-49 jaar. En dat is goed. Late Night scoort daarin 21 procent; Jinek 12,3 procent”. Dat de hoofdredacteur van Late Night/RTL Boulevard bij beide programma’s stopt, heeft overigens niets met de kijkcijfers te maken, bezweert een direct betrokkene.

Bij Kro-Ncrv hangt inmiddels de vlag uit. Een woordvoerder laat weten blij te zijn dat de kijkcijfers „en ook de reacties” goed zijn. Jinek zelf wil geen commentaar geven. „Het programma doet zijn werk, is haar standpunt, dat behoeft geen verdere toelichting”, aldus de zegsman.