Nieuws/Binnenland
61177
Binnenland

Gabbers van weleer kunnen weer ouderwets ’hakkuh’

Thunderdome terug

Daniël Leeflang ofwel DJ Dano, drijvende kracht achter het succes van de gabber.

Daniël Leeflang ofwel DJ Dano, drijvende kracht achter het succes van de gabber.

Utrecht - Stampende bassen, felle lichten en hordes kaalgeschoren feestgangers in felgekleurde trainingspakken die helemaal uit hun bol gaan. Gabbers van weleer kunnen binnenkort weer ouderwets hakkuh, want speciaal voor het 25-jarig jubileum keert hardcorefeest Thunderdome op 28 oktober terug in de Jaarbeurs in Utrecht.

Daniël Leeflang ofwel DJ Dano, drijvende kracht achter het succes van de gabber.

Daniël Leeflang ofwel DJ Dano, drijvende kracht achter het succes van de gabber.

In de hoogtijdagen van de gabber, midden jaren 90, vond er bijna maandelijks een editie van het roemruchte feest plaats, in binnen- en buitenland. Daarnaast werden er onder de naam Thunderdome zo’n 4,5 miljoen cd’s verkocht.

Sietse Beckers (33) was zestien jaar en een onvervalste gabber toen hij in 1999 in Thialf zijn eerste Thunderdome bezocht. Toen de stroming al lang niet meer underground was, zegt hij er nog bij. „Goed trainingsjasje aan natuurlijk, goeie broek. Liefst Australian, want die stof was dunner, geschikter voor warme feesten. Samen met een vriend ben ik in Ede op de trein gestapt, maar al in Utrecht begon het feest, tot uiteindelijk die hele trein vol gabbers zat. Eenmaal bij het stadion hoorde je in de rij de bassen al, binnen zwol de muziek aan en kwamen de stroboscopen erbij. Onze ogen vielen open, en dat was nog maar van verbazing.”

„Ik deed er zelf niet aan mee, maar ik gok dat driekwart van de bezoekers aan de pillen of de speed zat. Die grote ogen en dat knarsetanden zag je op al die gabberfeesten, maar dat droeg ook bij aan de sfeer. En die was goed, iedereen was vrolijk en blij. Er heerste saamhorigheid. Je maakte tijdens een nacht hakken zo tweehonderd nieuwe vrienden”, blikt Beckers terug.

De allereerste editie van Thunderdome in Thialf was op 2 oktober 1992. Organisator ID&T was gebeld door een stel jongens uit Friesland, herinnert Irfan van Ewijk (47) – de I uit ID&T – zich nog. „Ze hadden een vergunning om iets neer te zetten in dat stadion, maar hadden geen idee hoe. Duncan (Stutterheim, de D uit ID&T, red.) en ik zijn toen gaan kijken en die enorme hal was precies wat wij zochten. Met een Engels woordenboek op schoot hebben we toen de naam Thunderdome bedacht.”

De gabberfeesten waren direct een succes; vanaf de eerste editie gingen de kaarten als warme broodjes over de toonbank. Al snel volgde een cd-reeks en raakte over heel Nederland massa’s jongeren besmet door het gabbervirus. Daarna volgde ook de rest van de wereld. Nog steeds is gabber de enige internationale jeugdcultuur met Hollandse wortels.

Tegenwoordig speelt de gabberscene geen rol van betekenis meer, maar hardcore is nooit helemaal uitgestorven. Van Ewijk: „Ik was een paar jaar geleden op een fandag en stond ervan versteld hoe sterk het nog leeft. Er liepen daar ouders die elkaar hadden leren kennen op een van onze feesten. Daar hangt nog steeds een grote Thunderdome-poster in de woonkamer.”

Het feest op 28 oktober zal daarom niet alleen maar in het teken staan van het roemruchte verleden, besluit Van Ewijk. „Wij zijn altijd bezig met verleden, heden én toekomst. Dat laatste zul je dus ook terugzien tijdens de komende editie.”

DJ van het eerste uur

Een van de drijvende krachten achter het succes van de gabber is Daniel Leeflang (47), beter bekend als DJ Dano. Samen met The Prophet, DJ Buzz Fuzz en Gizmo maakte hij onderdeel uit van The Dreamteam, dat in de jaren 90 op iedere editie van Thunderdome te vinden was.

„Voor die feesten zag ik muziek als een hobby, daarna was ik artiest”, omschrijft hij wat Thunderdome voor hem betekend heeft. „Het maakt nogal verschil of je voor vijftig man of tienduizend staat te draaien.”

Met het succes begonnen voor Dano ook de avonturen. Van een alles verpletterende belastingschuld, tot aan excessen met drank en drugs. „Wat al die superster-dj’s van nu meemaken, deden wij twintig jaar geleden al. Op donderdag stapten we in het vliegtuig en op maandag kwamen we weer thuis. Ik liep een keer in Barcelona een club binnen, terwijl ik er van overtuigd was op dat moment in Parijs te zijn. Thunderdome en gabber hebben de basis gelegd voor het huidige succes van de Nederlandse dance. Zonder The Dreamteam geen Afrojack.”