Nieuws/Binnenland
61178
Binnenland

Zoons vermoorde miljonairsvrouw waarschuwden voor broer

Vergeefse noodkreet

Uit de brief van Rietje aan haar zoon Hans. Rietje wilde graag in het Koetshuys (met ’y’) Erica blijven.

Uit de brief van Rietje aan haar zoon Hans. Rietje wilde graag in het Koetshuys (met ’y’) Erica blijven.

Twee zonen van de steenrijke en in juni 2015 omgebrachte Amsterdamse weduwe Rietje Willms (80) hebben voorafgaand aan haar dood bij talloze instanties aan de bel getrokken. Ze zagen dat de vrouw volledig werd verwaarloosd door broer Hans W., die nu vastzit op verdenking van moord op zijn eigen moeder. Een miljoenenerfenis lijkt het motief.

Uit de brief van Rietje aan haar zoon Hans. Rietje wilde graag in het Koetshuys (met ’y’) Erica blijven.

Uit de brief van Rietje aan haar zoon Hans. Rietje wilde graag in het Koetshuys (met ’y’) Erica blijven.

Het is een hartverscheurende brief in het voorjaar van 2013. De weduwe die daarna rap aftakelt, schrijft haar zoon Hans (54) dat ze niet terug wil naar Amsterdam. Rietje Willms heeft het naar haar zin in verzorgingstehuis Koetshuys Erica in Hilversum.

„Het doet mij verdriet dat je mij steeds probeert te vertellen dat ik naar Amsterdam terug moet. Je beseft niet dat het in het Koetshuys heerlijk wonen is. Dus wat ik je met deze brief heel duidelijk wil maken: zet voor mij Amsterdam uit je hoofd.”

Twee jaar later horen bewoners van het Kastanjeplein in de hoofdstad regelmatig een klepperende brievenbus. Een oude vrouw roept door de brievenbus ’laat me eruit, laat me eruit!’. Op 12 juni ligt de vrouw dood in de woning waar ze met zoon Hans en zijn vriendin Susan woont. Ze is vermoord. Zoon en vriendin worden op 10 januari dit jaar opgepakt.

De weduwe was steenrijk. Ze bezat met haar overleden man een flink aantal kapitale panden aan het Kastanjeplein. Die werd daarom de ’Hertog van het Kastanjeplein’ genoemd.

„Het was de wens van de vrouw dat de erfenis werd verdeeld. De vrouw is tegen haar zin in door Hans mee naar zijn woning in Amsterdam genomen. Ze is hier geïsoleerd geraakt en zwaar verwaarloosd”, zegt de advocaat Sam Bharatsingh van de twee broers van verdachte Hans, Rob en Frank.

De broers maakten zich grote zorgen en schreven brieven aan de huisarts van Rietje Willms, de Amsterdamse politie, de Amsterdamse officier van justitie en de GGZ Amsterdam. Ook trokken ze aan de bel bij de wijkagent. Bharatsingh: „Niemand ondernam enige actie.”

In een brief aan de huisarts van de weduwe smeekten de zoons om hulp. Ze gaven aan dat Hans het niet toeliet dat ze hun moeder konden zien. ’Tijdens een van onze contactmomenten hebben we moeder gewogen. Ze woog inmiddels nog maar 44 kilo’, zo staat in de brief.

De weduwe had in haar testament geregeld dat haar nalatenschap van vele miljoenen euro’s evenredig verdeeld zou worden onder de zoons. „Maar na de terugkeer van de mevrouw Willms naar Amsterdam liet Hans ineens een nieuw testament opmaken. Hans werd enig erfgenaam”, vertelt Bharatsingh. „De broers vragen zich af of er toen wel sprake was van vrije wil bij hun moeder.” Hij noemt de werkwijze van Hans ’een grof schandaal’.

De broers besloten om bij de rechter bewindstelling af te dwingen. De rechter kan een bewindvoerder aanstellen over het vermogen van een meerderjarige die door zijn geestelijke of lichamelijke toestand niet goed zijn belangen kan behartigen.

Als de rechter het verzoek zou toewijzen, betekende dit dat Hans geen invloed meer op haar kon uitoefenen. Op 10 juni 2016 valt bij de drie broers een brief op de mat met de zittingsdatum voor deze zaak. Een dag later wordt mevrouw Willms dood thuis aangetroffen.

Opvallend is dat de dood van Rietje Willms weinig indruk leek te maken op zoon Hans. Kort na de dood van zijn moeder ging hij met zijn vriendin op een luxe cruisevakantie, zeggen de andere zoons van de weduwe.

Begin januari werden de verzorger, Hans W. en Susan opgepakt. De politie kamde de woning en de tuin van het stel uit en nam onder meer grote hoeveelheden geld en administratie mee.

Over de doodsoorzaak van Rietje Willms doet het Openbaar Ministerie geen mededelingen. Het OM Amsterdam laat weten dat de twee van moord verdacht worden. De weduwe is door geweld om het leven gebracht.

De grote vraag is: hoeveel geld viel er van de rijke weduwe te plukken? Bharatsingh: „Dat is voor ons ook nog volstrekt onduidelijk. We laten dat uitzoeken.” De advocaat van Hans W., Wout Morra, laat weten niet inhoudelijk te willen reageren. Ook de huisarts van de weduwe wil dat vanwege het beroepsgeheim niet doen.

OM en politie zeggen: „Het klopt dat er meerdere meldingen en aangiften van de familie bij ons zijn binnengekomen. We hebben die serieus opgepakt. Een aantal meldingen is doorgezet naar de zorg. Er hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden met de familie. We probeerden oplossingen te zoeken, maar als het erop aankwam wilde de familie niets meer. De deur bleef dan letterlijk en figuurlijk dicht.”