Nieuws/Binnenland
61230
Binnenland

Gesprek van de Dag: vrijdag 17 februari

’Avondje Wilders bashen’

Amsterdam - De Limburgse PVV en de Volkspartij Limburg zijn kwaad om een ’anti-PVV-feestje’ gesponsord door de provincie Limburg. Vijftigduizend euro subsidie voor ’een avondje Wilders bashen’. Verder: Een knagende steenmarter zorgt ervoor dat ruim tienduizenden Groningers vrijdagochtend zonder stroom zaten. En: Voormalig voorman van No Surrender Klaas Otto is vanochtend hardhandig van zijn bed gelicht door een arrestatieteam. Lees hier het belangrijkste nieuws van vandaag in het Gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Het Lego Discovery Centre in Berlijn.

Het Lego Discovery Centre in Berlijn.

 • Het ’mini-Legoland’ kan naar de boulevard van Scheveningen komen. Na een lange en tumultueuze vergadering ging de gemeenteraad van Den Haag daar in de nacht van donderdag op vrijdag mee akkoord, hoewel twee collegepartijen tegen stemden. Ze twijfelen aan de onderbouwing van de plannen.
 • De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in het Brabantse plaatsje Dorst alsnog een vuurwapengevaarlijke man aangehouden. De politie was donderdagmiddag al naar zijn woning gegaan nadat er schoten waren gehoord in een bos vlakbij het huis. Lees meer.
 • Wildwesttaferelen op de A15 van Gorinchem richting Nijmegen. De politie achtervolgde in de nacht van donderdag op vrijdag op hoge snelheid een auto, waar vier mannen inzaten die worden verdacht van een plofkraak. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Van Nieuwkerk door regels nog jaren man in bonis.

Van Nieuwkerk door regels nog jaren man in bonis.

 • Salarissen van presentatoren bij de publieke omroep worden aan banden gelegd. Ze mogen niet meer gaan verdienen dan een minister. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat je ook voor maximaal 181.000 euro heel goed programma’s kunt presenteren. Matthijs van Nieuwkerk zit daar zeer riant boven en dankzij allerlei Europese regels blijft dat voorlopig ook wel zo. Lees meer.
 • In Limburg is een politieke rel ontstaan om ’een anti-PVV-feestje’. D66-senator Petra Stienen streek als mede-organisator 7500 euro subsidie op om haar provincie te promoten in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Lees meer. Ze nodigde vrijwel alle partijen uit om te komen spreken over wat de Randstad van Limburg kan leren. PVV’ers waren echter niet welkom. Lees meer.
 • Voormalig voorman van No Surrender Klaas Otto is vanochtend in alle vroegte door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Ook zijn rechterhand Janus de V. is aangehouden. Klaas Otto was nog maar anderhalve week op vrije voeten. Lees meer.
 • Linkse partijen hebben de huizenbezitter weer in het vizier. Nadat de coalitie van VVD en PvdA deze kabinetsperiode besloot de hypotheekrenteaftrek af te bouwen, staat de volgende aanval al op het programma. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Een (andere) steenmarter

Een (andere) steenmarter

 • Een hongerige steenmarter blijkt er de oorzaak van dat ruim tienduizenden Groningers vrijdagochtend zonder stroom zaten. Het diertje had met zijn geknaag in een transformatorstation voor kortsluiting gezorgd. Lees meer.
 • Het wordt de komende dagen druk op de wegen naar de wintersportgebieden. Tijdens de voorjaarsvakantie, die dit weekend begint in het noorden van het land, reizen zo’n 400.000 Nederlanders af naar de sneeuw in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Lees meer.
 • Het was even schrikken voor voormalig staatssecretaris Henk Bleker en zijn 32 jaar jongere vrouw Barbara Rijlaarsdam. Vorige week donderdag kwam, een dikke maand voor de uitgerekende datum, opeens hun dochter Janna Elisabeth ter wereld. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 • Bart van U., de man die zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst doodstak, hoort vrijdag tijdens de behandeling van de strafzaak in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag welke straf het Openbaar Ministerie eist. Volg de zaak via de tweets van verslaggever Saskia Belleman, die de zaak live vanuit de rechtbank verslaat. Lees meer.
 • De Spaanse prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin horen vrijdag het vonnis van de rechtbank van Palma de Mallorca in het proces dat tegen hen en nog vijftien verdachten is aangespannen. Tegen de prinses, de zus van koning Felipe, is door de anticorruptieorganisatie ’Schone Handen’ acht jaar celstraf geëist, omdat de prinses zou hebben geprofiteerd van de malversaties van haar man, die onder meer terechtstaat voor belastingontduiking, fraude en witwassen. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

Gabbers kunnen weer lekker ’hakkuh’.

Gabbers kunnen weer lekker ’hakkuh’.

 • Stampende bassen, felle lichten en hordes kaalgeschoren feestgangers in felgekleurde trainingspakken die helemaal uit hun bol gaan. Gabbers van weleer kunnen binnenkort weer ouderwets hakkuh, want speciaal voor het 25-jarig jubileum keert hardcorefeest Thunderdome op 28 oktober terug in de Jaarbeurs in Utrecht. Lees meer (premium).
 • De 150.000 kleindierhobbyfokkers in Nederland maken zich grote zorgen nu ze vanwege de vogelgriep al jaren regelmatig te maken hebben met een showverbod. Daardoor wordt er minder gehandeld en gefokt met kippen en hanen, waardoor tientallen zeldzame exemplaren dreigen uit te sterven. Lees meer (premium).
 • Zo’n 250.000 verkeersdeelnemers rijden rond met een dashcam. Het apparaatje met camera legt haarfijn ons rijgedrag vast en speelt dan ook steeds vaker een rol in de bewijsvoering bij verkeersdelicten. Natalie de Ruiter heeft twee dashcams in haar auto. Met die bij de achterruit filmde ze hoe een auto, die door een vrachtwagen was geramd, achterstevoren over de weg wordt gelanceerd. Lees meer (premium).