Nieuws/Binnenland
61239
Binnenland

’Paspoorten vermeende Gülen-aanhangers afgepakt’

De Turkse ambassade in Den Haag

De Turkse ambassade in Den Haag

DEN HAAG - Bij de Turkse ambassade of consulaten in Nederland zijn mogelijk paspoorten of identiteitskaarten van Turken afgenomen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een aantal meldingen ontvangen van mensen met de Turkse nationaliteit waarvan het Turkse paspoort of ID-kaart zou zijn ingenomen.

De Turkse ambassade in Den Haag

De Turkse ambassade in Den Haag

Dat meldt het kabinet vrijdag. De autoriteiten benadrukken dat elke staat de bevoegdheid heeft een paspoort van een eigen onderdaan in te trekken. Nederland heeft daar geen invloed op. Dat is andersom net zo min het geval.

De krant Trouw meldde vrijdag dat het Turkse consulaat in Rotterdam paspoorten in beslag neemt van Turken die banden zouden hebben met de Gülenbeweging. In het consulaat krijgen zij volgens de krant te horen dat ze te boek staan als voortvluchtige en dat zij een eendaags paspoort kunnen krijgen om naar Turkije te vliegen. Daar moeten zij voor de rechter hun onschuld bewijzen, voordat zij een nieuw Turks paspoort krijgen.

De Turkse ambassade wil niet ingaan op de ’diplomatieke aangelegenheid’.

Bij asieladvocaten hebben vier mensen zich persoonlijk gemeld van wie het paspoort op het consulaat is ingetrokken. Toch gaat het volgens de advocaten om grotere aantallen. Zij zeggen dat de afgelopen maanden paspoorten zijn ingenomen van Gülen-aanhangers, maar ook van Koerden en kritische journalisten. Deze groepen staan onder verdenking bij de Turkse overheid

Het kabinet wijst erop dat het intrekken van een paspoort geen directe gevolgen heeft voor verlenging of verstrekking van een verblijfsvergunning. Betrokkenen kunnen in de gelegenheid worden gesteld hun identiteit op een andere manier aan te tonen.