Nieuws/Buitenland
61256
Buitenland

Ex-premier Blair in opstand tegen Brexit

Tony Blair in opstand tegen Brexit

Tony Blair in opstand tegen Brexit

LONDEN - De voormalige Britse premier Tony Blair wil dat Britten zich met alle middelen gaan verzetten tegen de brexit, het vertrek uit de Europese Unie. Blair heeft zijn oproep volgens Britse media vrijdag gedaan in een toespraak bij de pro-Europese actiegroep Open Britain.

Tony Blair in opstand tegen Brexit

Tony Blair in opstand tegen Brexit

„Wij moeten keihard zeggen waar het op staat en de werkelijke kosten van de Brexit openbaren”, aldus Blair. Hij noemt het beleid van de Conservatieve regering van Theresa May „van de klif rennen” .

’Geen tijd voor wanhoop’

Als we niet proberen dit te verhinderen, zullen toekomstige generaties ons dat erg kwalijk nemen, waarschuwde Blair. „Dit is geen tijd voor terugtrekking, onverschilligheid of wanhoop, het is tijd om op te staan en te verdedigen waar we in geloven”, aldus Blair.

Hij stelt dat de kiezers in het referendum in juni nog niet op de hoogte waren van wat een Brexit eigenlijk betekent. Het wordt nu steeds duidelijker dat de schade groot zal zijn en daarom is het goed om ons te bedenken. Blair bekritiseert May die zou worden geobsedeerd door de Brexit. Haar term ’harde Brexit’ die aangeeft dat het land ook uit de gezamenlijke binnenmarkt van Europa wil, noemt Blair misleidend. Het zou „Brexit tegen elke prijs” moeten heten.

Blair bekritiseerde ook de manier waarop patriottisme volgens hem wordt misbruikt in de Brexit-discussie. „Wij zijn niet voor de EU omdat we nergens vandaan komen, maar juist omdat we trotse Britten zijn die geloven dat ons land in de 21e eeuw partner moet blijven van de grootste politieke unie en grootste markt, hier pal voor de deur. Dit niet ten koste van ons nationaal belang maar om dat belang te dienen.”

De nu 63-jarige Blair was van 1997 tot 2007 eerste minister namens de Labour-partij.