Nieuws/Binnenland
612614264
Binnenland

Politie pakt online oproerkraaiers op, scholen waarschuwen ouders voor rellen

Een gesneuvelde ruit na de rellen in Rotterdam afgelopen week.

Een gesneuvelde ruit na de rellen in Rotterdam afgelopen week.

DEN HAAG - De politie heeft meerdere mannen aangehouden op verdenking van opruiing en het oproepen tot rellen in verschillende plaatsen in Nederland. De verdachten riepen via sociale media en WhatsApp-groepen onder meer op om te gaan rellen in Lopik, Roermond en Utrecht.

Een gesneuvelde ruit na de rellen in Rotterdam afgelopen week.

Een gesneuvelde ruit na de rellen in Rotterdam afgelopen week.

Een 17-jarige verdachte uit Zeist kreeg een onlinegebiedsverbod voor het oproepen tot onlusten in Utrecht via sociale media. Hij mag op geen enkele manier online aanleiding geven tot ongeregeldheden in de stad. Als hij dit toch doet, krijgt hij een dwangsom van 2500 euro opgelegd. Het is volgens de gemeente de eerste keer dat zo’n onlinegebiedsverbod door de burgemeester wordt opgelegd. Burgemeester Sharon Dijksma kan zo het probleem in de kiem smoren, zegt ze. „Wij zien steeds vaker online-oproepen die leiden tot wanordelijkheden en rellen. Met deze gerichte interventie pakken we dit gedrag bij de bron aan.”

De aangehouden verdachten van opruiing in Lopik zijn een 15-jarige jongen en drie mannen van 28, 31 en 46 jaar uit die Utrechtse plaats. De politie wist de verdachten te traceren en op te pakken. Zij zijn allen aangehouden op verdenking van opruiing en het aansporen tot geweld.

Een 22-jarige man uit Herkenbosch werd opgepakt omdat hij online opriep tot rellen in Roermond. Afgelopen zaterdagavond braken in de Roermondse wijk de Kemp rellen uit, waarbij tientallen meest minderjarige relschoppers zwaar vuurwerk naar de politie gooiden en brand stichtten. Burgemeester Rianne Donders stelde een noodverordening in. De politie arresteerde tijdens de rellen twaalf mensen.

Scholen: let goed op kinderen

Veertien scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Nijmegen schreven de ouders van hun leerlingen een brief, waarin zij waarschuwden voor rellen tijdens een inmiddels verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen, die zondag in Nijmegen gehouden zou worden. De scholen roepen ouders op om alert te zijn op wat hun kinderen doen. Als de scholen concrete aanwijzingen hebben voor geplande rellen of betrokkenheid bij opstootjes zullen zij melding doen bij de politie, schrijven de schooldirecties.

Volgens @voCampus, het samenwerkingsverband van de scholen, verwachtte de politie Gelderland-Zuid dat er veel jongeren zouden meedoen met rellen rond de demonstratie. Er zouden meerdere oproepen op social media zijn geplaatst en gedeeld. De scholen vinden dat het hun verantwoordelijkheid is om dergelijke informatie te delen met de ouders.

Mentoren en docenten zullen met leerlingen praten, staat in de brief. De scholen roepen ouders op om dat ook te doen.