Nieuws/Binnenland
612949501
Binnenland

ANWB en Schiphol waarschuwen:

Maandag zware ochtendspits, minder vluchten door Ciara

Op de Moerdijkbrug kantelde een vrachtwagen door de harde wind en storm.

Op de Moerdijkbrug kantelde een vrachtwagen door de harde wind en storm.

UTRECHT - Update - Het verkeer heeft ook maandag nog last van storm Ciara. Maandagmorgen viel een verkeersdode in Friesland, er staan flinke files en ook voor de luchtvaart is alle ellende nog niet voorbij. De wind is nog niet bepaald gaan liggen. Ook maandag wordt nog veel wind met soms zware windstoten verwacht. Ook kan het tijdens buien onweren en hagelen.

Op de Moerdijkbrug kantelde een vrachtwagen door de harde wind en storm.

Op de Moerdijkbrug kantelde een vrachtwagen door de harde wind en storm.

Ciara raasde zondag over ons land, met tientallen ontwortelde bomen, dakpannen die van huizen vlogen, gevels die naar beneden kwamen, daken die los kwamen te liggen, verkeersborden die bezweken en andere stormschade. Toch is de storm niet allesontwrichtend geweest. Er zijn geen berichten van dodelijke slachtoffers, op de fatale aanrijding maandagochtend na.

ANWB: zware spits ’s ochtends

De ANWB waarschuwde zondagavond al voor een drukke ochtendspits. De drukte lijkt echter relatief mee te vallen. „Het is vooral heel verraderlijk.” Rond 07.45 uur stond er op het hoogtepunt van de spits volgens de ANWB 750 kilometer file op de Nederlandse wegen. Bekijk hier de actuele situatie.

De A16 van Rotterdam naar Breda is maandagochtend bij de Moerdijkbrug weer even open. De weg was in de vroege ochtend een aantal uren afgesloten vanwege een omgewaaide vrachtwagen. Twee van de drie rijstroken zijn weer vrijgegeven. De truck ligt nog op de rechterrijstrook. Volgens de ANWB wordt rond lunchtijd de berging gestart en gaat de A16 weer dicht.

Automobilisten kregen maandagochtend het advies om te rijden via de A29, maar ook daar ontstond een lange file.

Het KNMI had voor zondag de zogenoemde code oranje afgekondigd en de ANWB adviseerde weggebruikers niet de weg op te gaan, als het niet strikt noodzakelijk was. Voor maandag geeft de ANWB geen advies. De verkeersdienst denkt niet dat filerecords zullen worden gebroken. „De maandag is niet de drukste dag van de week en februari is ook niet de drukste maand, maar het zal zeker een zware spits worden”, aldus de woordvoerder.

Ook maandag veel vluchten geannuleerd

Terwijl zondag zeker 240 vluchten van en naar Schiphol zijn geschrapt, moet de luchthaven ook maandag vluchten annuleren. Tientallen vluchten zijn vertraagd of helemaal geschrapt. „Maandag 10 februari wordt sterke wind verwacht. Houd rekening met vertraging en annulering van vluchten”, zo meldt de luchthaven op de eigen website.

In Duitsland zijn honderden vluchten geannuleerd vanwege de storm Ciara, die daar Sabine wordt genoemd. De luchthaven in München heeft 420 van de 1000 vluchten van maandag geschrapt. Lufthansa heeft alle vluchten binnen Europa tot 13.00 uur geannuleerd en alle intercontinentale vluchten tot in ieder geval 14.00 uur.

Ook andere luchthavens in Duitsland ondervinden problemen door de storm en hebben vluchten geannuleerd. In Düsseldorf en Keulen gaan zeker 150 vluchten niet door, in Stüttgart vertrekken zeker 35 vliegtuigen niet door de hevige wind en in Hamburg gaat het ook om meer dan 40 vluchten.

Treinen op gang, maar korter

Op de meeste plaatsen lijkt de treindienst maandag goed op gang te komen. Sommige treinen zijn wel korter en daardoor zal het in de trein drukker zijn dan normaal, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. In de nacht van zondag op maandag waren er nog tientallen meldingen van omgewaaide bomen op het spoor of plastic of andere spullen in de bovenleiding.

„Storingsploegen van ProRail hebben de hele nacht doorgewerkt om de schade zo veel mogelijk te herstellen. Dat is goed gelukt.” Omdat voor het hele land nog code geel geldt vanwege harde windstoten, geeft NS reizigers het advies om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

De geplande werkzaamheden aan het spoor bij Leiden zijn „ondanks weer en wind” volgens de planning verlopen. Maandagochtend is er weer een beperkte treindienst begonnen, aangevuld met bussen.

Op station Gouda Goverwelle stond een sprinter stil die vanuit Amsterdam Centraal naar Rotterdam Centraal ging.

Op station Gouda Goverwelle stond een sprinter stil die vanuit Amsterdam Centraal naar Rotterdam Centraal ging.

Topdrukte bij verzekeraars

Maandag zullen verzekeraars weer alle zeilen bijzetten om alle meldingen af te handelen. Interpolis telde zondag al zeshonderd meldingen. „Het is alle hens aan dek op dit moment”, aldus de verzekeraar. Het bedrijf roept mensen op om zoveel mogelijk schades online te melden en adviseert „zodra het weer rustiger is losliggende takken en dakpannen op te ruimen, zodat die niet voor meer schade gaat zorgen.”

Hoogwater

Vanwege hoogwater op zee worden de dijkdoorgangen bij Delfzijl maandagochtend vanaf 8.00 uur afgesloten. Dat meldt het waterschap Noorderzijlvest. Rijkswaterstaat verwacht om 12.30 uur een peil van 3,5 meter boven NAP. In Delfzijl sluiten de dijkdoorgangen altijd bij een verwacht waterpeil op zee van 3 meter of hoger boven NAP.

De haven van Delfzijl gaat tijdelijk dicht. Het verkeer wordt met borden omgeleid tot het water voldoende is gezakt en de wegen weer vrij zijn.

De verwachte waterstanden zijn volgens het waterschap geen aanleiding om op te schalen naar verhoogde dijkbewaking.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop