Nieuws/Binnenland
61295343
Binnenland

Wel nog lichte stijging op ic

Aantal besmettingen corona gemiddeld onder 10.000

ROTTERDAM - Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 10.280 besmettingen geteld. Dit is inclusief een aantal positieve tests die woensdag niet waren verwerkt in verband met een storing. Het gemiddelde aantal besmettingen ligt daardoor, gekeken naar de laatste twee dagen, op 9.200, iets lager dan eerder deze week.

In het ziekenhuis stijgen de aantallen nog wel licht. Het aantal coronapatiënten bedraagt donderdag 2384, 8 meer dan een dag eerder volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Die 8 opnames waren allemaal op de intensive care. Het aantal Covid-19 patiënten is zodoende toegenomen tot 553. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling is met 1831 gelijk gebleven.

Besmettingen onder 10.000

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 10.280 positieve coronatests geregistreerd, maar dat cijfer is een vertekend beeld. Op woensdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) namelijk nog 8118 positieve tests gemeld terwijl dat in werkelijkheid iets hoger lag, maar niet werd doorgegeven door een technische storing. „Gisteren was getal wat lager omdat meldingen niet binnengekomen waren. Die zitten er nu wel bij”, bevestigt een RIVM-woordvoerder aan De Telegraaf.

Het gemiddelde van de woensdag en donderdag samen ligt dus rond de 9.200. Daarmee lijkt het aantal te dalen. In de drie voorgaande dagen meldde het gezondheidsinstituut steeds meer dan 10.000 besmettingen. „Daar lijkt het wel op”, aldus de RIVM-woordvoerder. „Maar wij verbinden daar geen conclusies aan, want we kijken eenmaal per week naar de cijfers. Dat doen we altijd op dinsdag. Toen heeft Jaap van Dissel al gemeld dat de stijging van de stijging afneemt.”

Het RIVM kan niet aangeven hoeveel positieve tests van woensdag er precies zijn meegenomen op donderdag, maar benadrukt dat alle tests nu zijn verwerkt.

Overigens worden meldingen van coronadoden en besmettingen niet altijd op dezelfde dag doorgevoerd. Er zit dus per definitie een bepaalde vertraging in de cijfers.

Ziekenhuizen

De cijfers in de ziekenhuizen zijn ’naar verwachting’. Eerder gaf Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg al aan dat rond het einde van de maand ongeveer 2500 covidpatiënten opgenomen zouden zijn in ziekenhuizen.

De druk op de zorg groeit nog steeds en Nederlandse ziekenhuizen zijn inmiddels genoodzaakt om de reguliere zorg af te schalen met zo’n 25 tot 30 procent. Het betreft daarbij specifiek klinische zorg waar een operatiekamer en ziekenhuisbed voor nodig is. Dagbehandeling, zoals chemokuren voor kankerpatiënten, evenals spreekuren en bijvoorbeeld de röntgenafdeling draaien wel gewoon door.

Om de schade zoveel mogelijk te beperken, is het LCPS dagelijks bezig met het spreiden van patiënten over de regio’s. In de afgelopen 24 uur zijn 35 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 4 ic-verplaatsingen. Daarnaast is een onbekend aantal patiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen binnen de eigen regio, bijvoorbeeld van Rotterdam naar Goes of van Amsterdam naar Alkmaar.

Nieuwe ingrepen dreigen om een piek als tijdens de eerste golf te voorkomen. Toen lagen op het hoogtepunt zo’n 1400 coronapatiënten op de intensive care en ongeveer 2500 op de verpleegafdeling.

Coronadoden en weekcijfers

Het aantal sterfgevallen kwam afgelopen etmaal uit op 62. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

Dan de weekcijfers. In de afgelopen zeven dagen zijn in Nederland in totaal bijna 68.000 positieve tests geregistreerd. Over de week ervoor meldde het RIVM ruim 58.000 nieuwe gevallen. Dat betekent dat er sinds het begin van de uitbraak meer dan 330.000 mensen in Nederland positief zijn getest. De huidige weekcijfers liggen dus ook nog hoger dan die van de week ervoor.

De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond registreerde 1159 positieve tests. Utrecht noteerde 1079 gevallen, gevolgd door Midden- en West-Brabant (827). Regio Haaglanden telde 805 nieuwe besmettingen en Brabant-Zuidoost 752.