Nieuws/Binnenland
61307
Binnenland

Tieners schrijven geschiedenis in finale The Voice

Wint nu wél een echte ster?

Thijs, Vincenzo, Isabel en Pleun.

Thijs, Vincenzo, Isabel en Pleun.

The Voice of Holland heeft, na zes seizoenen, nog geen échte ster voortgebracht. Althans, dat vindt coach Waylon. Kan zijn pupil Pleun Bierbooms daar verandering in brengen, of wordt het toch een van de andere tieners die er met de winst vandoor gaat in de ’jongste finale’ ooit?

Thijs, Vincenzo, Isabel en Pleun.

Thijs, Vincenzo, Isabel en Pleun.

De 18-jarige Pleun neemt het vanavond in studio 22 op het Media Park in Hilversum op tegen Thijs Pot (19), Vincenzo Tahapary (17) en Isabel Provoost (17). De kaarten lijken al geschud. Het talent van Waylon werd de laatste weken steeds populairder, niet alleen bij de coaches, maar ook bij de kijkers. Zij is momenteel de gedoodverfde favoriet. Zeker na het vertrekken van Dwight Dissels, die tijdens de halve finale het veld moest ruimen.

De 35-jarige zanger werd, sinds zijn zogeheten Blind Audition, wekenlang de hemel ingeprezen. Totdat hij nummers kreeg die volgens hemzelf niet zo goed bij hem pasten. Coach Ali B wilde Dwight uit zijn comfort zone halen, maar dat is wat hem waarschijnlijk de kop kostte. De kijkers bleken niet meer zo gecharmeerd van een ietwat geforceerd zingende Dwight. De diepgelovige zanger stond ineens gewaagde teksten te declameren zoals met het sexy nummer When I get you alone van Robin Thicke.

Ali B schermde nog met: „Van topfavoriet naar underdog, underdogs zijn vaak favoriet in Nederland.” Die vlieger ging niet op. In de halve finale strandde Dwight. Net als overigens Leon Sherman. Die twee zangers troffen elkaar begin december in The Battles met het nummer How come how long. De kijkers vielen op social media over elkaar heen om de heren te overladen met complimenten. „Dit ís al de finale van The Voice!” Maar de lofuitingen hebben zich niet vertaald in stemmen van de kijkers. (Steevast wordt de show door gemiddeld 2,5 miljoen mensen gezien.)

Zij kozen voor een eindstrijd met enkel tieners: de ’jongste finale’ in de geschiedenis van de show. Wat ook weer niet bij iedereen in goede aarde viel. „Wat is dit? Het lijkt The voice kids wel”, werd gepruild op Twitter. „Een eindeloze discussie”, aldus coach Waylon tegen De Telegraaf. „Het is de keuze van het publiek. Ik vind het ook wel leuk en fris. Het is bijzonder om te zien hoe ver jonge mensen al zijn.”

Zoals zijn eigen Pleun - „Een echte ster” volgens Waylon. Kan zij alle eerdere winnaars overtreffen? Het eerste seizoen werd gewonnen door Ben Saunders, die nu vooral nog in het nieuws is omdat hij in de clinch ligt met de autoriteiten. Daarna volgden het harpmeisje Iris Kroes, Leona Philippo, Julia van der Toorn, O’G3NE en Maan de Steenwinkel.

De vier finalisten trappen vanavond af met een act samen met dj Armin van Buuren. Daarnaast brengen alle talenten een succesnummer uit een eerdere show ten gehore. Verder doet de Zeeuwse Isabel een duet met haar provinciegenoot Paskal van BLØF. Vinchenzo danst en zingt met Ronnie Flex. Pleun zingt samen met Waylon een ballad. En Thijs debuteert met een Nederlandstalig nummer, samen met zijn coach Guus Meeuwis. Het is overigens de eerste en de laatste finale voor Guus. De coach neemt na een seizoen alweer afscheid van de show, maakte hij vanmorgen bekend. „Als je The Voice goed wil doen moet je er voor de volle honderd procent voor gaan. Dat gaat volgend jaar niet, omdat ik veel dingen zelf wil doen.”

Na een eerste stemronde vanavond valt een van de vier talenten af en zingen de overgebleven drie hun single. Het moet gek lopen, wil Pleun dan niet op het podium staan. Waarschijnlijk wordt het voor haar, om de titel The voice of Holland 2017, een nek-aan-nekrace met Vinchenzo. Die is in elk geval verzekerd van de stemmen van... de drie kinderen van Dwight! „Vinchenzo is hun favoriet. Ze vinden hem heel cool en stoer”, liet de voormalig topfavoriet eerder los.

Mocht Pleun onverhoopt niet met een platencontract en auto huiswaarts keren, dan wordt zij in haar woonplaats Nuenen evengoed onthaald als ster. „Want we zijn hoe dan ook hartstikke trots op haar”, vertelt een woordvoerder van de gemeente aan Omroep Brabant. En ook haar coach zal haar blijven steunen om haar ster blijvend te laten stralen. Met raad en financiële daad. Waylon schenkt de opbrengst van zijn laatste album aan zijn pupillen, zodat zij hun carrière verder kunnen uitbouwen.

Kijk hier naar de auditie van Pleun

Kijk hier naar de auditie van Thijs

Kijk hier naar de auditie van Vinchenzo

Kijk hier naar de auditie van Isabel