Nieuws/Binnenland
613348945
Binnenland

Meerdere agenten gewond geraakt bij clash Turken en Koerden

ROTTERDAM - Update 21.20 uur - Bij de demonstraties van Turken en Koerden op het Kruisplein in Rotterdam is de vlam in de pan geslagen. De ME is ingezet en er zijn tientallen aanhoudingen verricht. Meerdere agenten zijn gewond geraakt.

Zowel onder de Koerden als de Turken zijn aanhoudingen verricht. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een strafrechtelijk onderzoek in.

De demonstraties mochten officieel tot 20.00 uur duren. Maar ook na afloop van de protesten was het erg onrustig in de stad. Een grote groep demonstranten werd ingesloten op het Stationsplein.

De gemeente hield al rekening met een mogelijke escalatie tussen de groepen. „Politie heeft vol ingezet op het gescheiden houden van beide groepen, maar heeft ter plekke na overleg met de burgemeester besloten de demonstratie te ontbinden”, laat de gemeente weten in een persbericht. „Focus ligt bij demonstraties bij het beschermen van alle groepen, maar tijdens de demonstratie heeft de Koerdische groep, in tegenstelling tot alle afspraken, als eerste de confrontatie gezocht met tegendemonstranten.”

Sfeer blijft grimmig

Tegen half tien keerde de rust langzaam weer terug in de stad, zo ziet verslaggever Niels Kalkman. „Op het station worden mensen naar huis gestuurd en dat gaan ze dan ook. Er is veel politie die iedereen wegstuurt die hier niet per se hoeft te zijn. De zij-ingang is net gesloten.”

De sfeer is nog wel grimmig. „Zo nu en dan schreeuwt iemand buiten nog een leus in de stromende regen, ’Erdogan is een dictator’. Vervolgens stappen gelijk meerdere agenten eropaf om het in de kiem te smoren. Zojuist vond er nog een aanhouding plaats in de stationshal, maar verder lijkt het rondom het station en verderop in de stad weer rustig. Wel is er nog heel veel politie aanwezig. Agenten met schilden en wapenstokken houden de boel scherp in de gaten en zijn volop zichtbaar.”

De Koerden demonstreerden tegen de Turkse inval in Syrië. Er was een tegendemonstratie aangekondigd. Daarvoor waren aparte vakken. Er zouden zo’n 150 Koerdische demonstranten aanwezig zijn geweest, tegenover 100 Turken.